2019-06-02 146 浏览
就嚟到父亲节啦 所以就决定早啲去book间好啲嘅餐厅,同爸爸去食餐好嘅,费事正日嘅时候,又多人逼又贵啦。见到中环有呢一间高级中菜,啱晒一家大细食,就黎试下。首先要赞下佢呢度啲茶。茶叶十分之高质,我哋嗌左一壶普洱,茶够香,入口唔会苦涩,个茶壶仲好靓好有特色😍😍食主菜之前梗系要食下啲小食开下胃先啦。我哋叫咗一个凉拌白木耳,酸酸地,食落口又烟又韧,够晒开胃呀,个个都争住食。🥰觉得唔够,本来想叫多啲嘅,不过都系觉得留肚食正餐好啲💩我哋仲叫咗其他前菜,包括冰镇鲍鱼同埋玻璃虾球。我哋仲叫咗潮式汤煮东星斑,啲鱼肉好幼嫩,又够晒滑,加上条鱼浸左系啲汤度,条鱼好入味啊。个汤有好香嘅胡椒味,够晒味道!终于到个重头戏,怀旧八宝鸭。所谓嘅八宝鸭其实系先将只鸭烧左,留番啲肉同埋层皮,将入边啲骨全部起哂,放入八种唔同嘅材料,就好似食糭咁,好特别啊!☺️材料都好多样化,包括有薏米,莲子,栗子,而且啲材料同埋啲鸭肉嘅味够晒夹㗎😋当然唔少得要食下蔬菜啦。呢一个油鸡纵法边豆够晒爽口,食落去感觉就好似芦笋咁,有惊喜😀特别要讲下佢呢度嘅甜品有好传统嘅芝麻卷。其实我都未食过,但系听爸爸妈妈讲,系旧式嘅小食,我哋就可以趁呢个机会食
见到中环有呢一间高级中菜,啱晒一家大细食,就黎试下。

我哋仲叫咗其他前菜,包括冰镇鲍鱼同埋玻璃虾球。

特别要讲下佢呢度嘅甜品有好传统嘅芝麻卷。其实我都未食过,但系听爸爸妈妈讲,系旧式嘅小食,我哋就可以趁呢个机会食下啦,果然系高级中菜🥰