2018-11-21
最近天气凉,又系开始疯狂打边炉嘅时间,今次做足功课,book定枱带女朋友去试下呢间本土怀旧风嘅火锅店,等佢可以边食边影相边打咭📷上到去目测全场满座,提提想食嘅朋友记得book位。•十下•走怀旧风,七八十年代嘅装修,仲搜集咗唔同嘅旧家私摆设/餐具,霓虹灯/细砖墙等嘅设计都令人仿佛置身喺上一个年代嘅香港,好有昔日情怀。店内播嘅都系八九十年代脍炙人口嘅金曲,彭羚/谭咏麟/梅艳芳.... 我地一边斗快估歌仔,一边跟住唱埋一份😂二人餐有两款,第一次嚟我地先试个•十下二人套餐•$288/位。上火锅前当然有呢个调味酱料盘,除咗葱/芫荽/红椒丝/生蒜,仲有沙茶酱/麻酱/炸蒜片。店员仲细心提醒我地个壸系豉油另一樽系醋。每款汤底都好吸引,于是我地叫鸳鸯锅,一人拣一款。清炖山药菌菇汤汤底好足料,有虫草花,杞子,猴头菇及其他菇菌,个汤清清地又有好香浓嘅菇菌味。滋润木瓜蕃茄鲜鱼汤鲜甜嘅蕃茄鱼汤,大大条煎到金黄嘅鱼尾做胆,个汤一啲都唔腥。隔咗阵之后,店员仲会帮忙攞起条鱼尾等我地慢慢食😋•十下二人套餐•入面跟咗十款配料 :大刀手切本地肥牛呢个正👍🏻真正嘅牛有牛味😂入口除咗有香浓牛味,仲有油香,又唔会太肥,油脂分布平
上到去目测全场满座,提提想食嘅朋友记得book位。
清炖山药菌菇汤
滋润木瓜蕃茄鲜鱼汤
•十下二人套餐•入面跟咗十款配料 : 大刀手切本地肥牛
呢个正👍🏻真正嘅牛有牛味😂入口除咗有香浓牛味,仲有油香,又唔会太肥,油脂分布平均,肉质嫩滑有口感,记得唔好渌咁熟,如果唔系就浪费咗碟靓牛。 十下三宝滑
有虾滑/鱼滑/牛滑,三款滑都系店家自己打,新鲜制造👍🏻落锅时,咁啱有店员经过仲好热心咁一边同我地倾计,一边帮我地整落到锅到。
怀旧果皮鱼蛋~以前细个食街边鱼蛋比较多用呢款,而家就买少见少。陈皮鱼蛋口感比较实净,有鲜味。
宽冬粉~呢个粉好味呀,烟韧弹牙,仲吸收埋啲汤。
爽滑鸭血~完全冇血腥味,爽弹滑溜。
凤城水饺~足料大大只,有猪肉/笋/虾/木耳,质感实在,皮薄馅靓唔松散。
流心粟米丸+三星葱酱爆贡丸~流心粟米丸比较特别,出面唔多食到。酱爆贡丸都ok,唔错。
蔬菜拼盘~有唐生菜/娃娃菜/冬菇/粟米/白萝卜。
花雕鸡嫩肉~好香花雕味,无骨鸡肉又滑又有弹性。
脆炸响铃~大路唔脆口嘅响铃,对于唔系即炸嘅响铃都冇咩要求,冇油益味就得。 天然椰子水
跟餐送两罐饮品,或者可以加钱转特饮,打边炉想清润啲,唔叫椰子水都仲有冬瓜茶/洛新花茶/酸梅汤等等可以拣。 服务
好想特别提下呢到嘅服务,今时今日咁好嘅服务比较难得👍🏻
呢到每个员工都好勤力同细心,行过𠮶阵都会留意客人需要,会帮你睇下个火嘅大细啱唔啱,主动加汤,帮手落下嘢食,撇走啲油等等。值得一赞👍🏻👍🏻👍🏻