2023-02-16 87 浏览
一直都知道船家好多唔同国家嘅美食餐厅🤩知道,近期新开左一间意日fusion菜,大厨更是拥有30年厨艺经验的日本师傅-三原光史先生。当我进入餐厅,经理就热情的带我去吧枱。令我可以目睹三原先生喺我面前烹饪。今日我哋拣咗tasting menu with sake pairing 日本配上生蚝配上salsa yuzu .令生蚝嘅鲜味更加突出生蚝爽身,非常合适,配上也是爽身的sake no 1 纯米吟酿第二道菜系salmon carpaccio.酱汁佢用咗perilla sauce ,将三文鱼嘅鲜甜突出No 2 纯米酒比Number one更加有米香Linguine & Risotto 意粉系Handmade,烟靭。cream sauce 都唔会好漏,配上日式嘅和风酱汁。这个配搭很好,好食。银鳕鱼 cod fish & caponata caper 酸酸甜甜嘅酱汁,加上嘅嫩滑嘅鳕鱼。天衣无缝嘅配搭最后主菜系Wagyu Tenderloin ,入口松化。牛味好重。醒最浓味𠮶支No 4,Saké嘅清香中和左牛嘅油腻感呢支系最果甜到。四支sake都系唔同酒造,有著不同嘅特色甜品系抹茶Tiramis
一直都知道船家好多唔同国家嘅美食餐厅🤩

No 2 纯米酒比Number one更加有米香

Linguine & Risotto

银鳕鱼 cod fish & caponata caper
酸酸甜甜嘅酱汁,加上嘅嫩滑嘅鳕鱼。天衣无缝嘅配搭

呢支系最果甜到。四支sake都系唔同酒造,有著不同嘅特色

甜品系抹茶Tiramisu。一个甜品充满日本特色。上面铺满红豆绿茶粉。食落唔会好甜。连个甜品都系充满惊喜同埋好食。

食完咁多course,非常之满足 。虽然主厨比较怕羞,佢唔会同你太多交流,但系都感觉到他对食物嘅认真。经理Anna 同埋其他staff都好有笑容,而且有礼貌。呢间餐厅不但食物好OK而且服务都到位