2024-12-17 901 浏览
西营盘内街竟然有间平日晚上都full house嘅法式印度餐廰!🇫🇷🇮🇳小店细细位于街角,有一半座位系室外,有令人放松嘅情调,有一秒觉得去紧旅行💭 店员有善而且充满活力,好落力介绍菜色,最后点咗8款全部都令人回味😋► Pani Puri脆脆波包住扁豆蓉+墨西哥辣椒,再按个人喜好加薄荷汁入去一啖食,做前菜非常开胃 🫧 波波外壳脆得嚟几结实,真系可以倒满汁唔漏。 ► Tuna Crudo🐟吞拿鱼生片新鲜,配香甜芒果酱、香葱、红椒,好味。► Potato Chaat薯仔卷外脆内软,中间混合咗好多香料,外型同感都似春卷。点Chives Yorgurt味道有层次但清新🌿► Lasooni Scallop估唔到咖喱汁同带子咁夹,带子表面煎到微微焦香,配葱蒜牛油好滋味🧈►Onion Pakora 洋葱球炸得金黄酥脆🧅✨ 每啖都有香料味,青酱、Yorgurt、辣酱各有特色,真系要每只试吓~►Fagotinni素馅Pasta一啲都唔比肉馅差,Makhani sauce有香浓蕃茄、腰果同印度香料气息,香口得来好健康👍🏻► Grilled Butter Chicken烧鸡嫩滑多汁,配青葱、白芝麻、蕃茄一齐入

► Pani Puri

► Tuna Crudo
🐟吞拿鱼生片新鲜,配香甜芒果酱、香葱、红椒,好味。

► Potato Chaat

► Lasooni Scallop

►Onion Pakora

►Fagotinni

► Grilled Butter Chicken
烧鸡嫩滑多汁,配青葱、白芝麻、蕃茄一齐入口层次丰富🍗 拣有得拣quarter/half/whole,想试多啲菜我觉得quarter都够二人食。非常建议加flatbread,

► Poti Beef
🥩Short ribs肉质劲嫩滑,点Pepper Purée甜甜地减腻,伴碟蔬菜有烧青葱同Chayote,整碟菜味道好balance。

► Almond Baklava
经典中东甜品,千层酥落左Chai糖浆,有少少痴牙嘅麦芽糖口感🍯 有花生、杏仁香,上面嘅椰奶酱系神来之笔,整体食落有杏霜味,个人几钟意!

Tasting Menu可以每样试啲,弹性大啲。我觉得8 Course刚刚好!Menu好多菜色都未试,可以再去!✌🏻