2022-01-28
💕🦀 精致点心。1881隐蔽中菜馆🌿🙈🍴 后园📍 尖沙咀广东道2A号富卫1881公馆主楼地下我向来系一个点心控,一听到有点心食就会心思思🤪🤪🤪 今日就拣咗LUBUDS集团嘅旗下,位于1881的后园,过下”点心瘾”🤣🤣后园的位置果然位于”后园”🤣,非常隐蔽,喺1881兜咗好几个弯先揾到😣😣餐厅嘅装修好靓,而茶具是传统嘅金色茶壶同有中国特色图案嘅杯碟,具中式风情😌😌😌🔅 蟹肉南瓜饺 🦀🎃太肚饿唔记得影相❗️❗️❗️粉橙色的南瓜皮包住蟹肉馅,虽然冇乜南瓜味,但系啖啖蟹肉,好满足🥳👍🏻🔅 野菌素肠粉 🍄个皮好薄,黏黏地,好弹牙、好滑😋😋肠粉馅是不同嘅杂菌如粟米、冬菇,好爽口👍🏻🔅 苹果叉烧酥 🍎🐷超~热~辣~辣~🔥佢个叉烧酥唔系焗的,外皮是类似炸萝卜丝酥饼,好脆不过有少少太干,同冇乜苹果味🤔🤔其实都几特别嘅,不过我都系觉得传统𠮶款JUICY啲,口感比较好😅😅😅😅😅🔅 百宝荷叶饭🌿呢个要等超耐❗️❗️🥵🥵 不过因为即叫即整,都明白嘅~所以都好有期待,事关有荷叶饭食嘅传统中式酒楼其实已经唔多😣可惜呢个饭极咸,粒粒都比油同酱汁包住,根本令荷叶嘅香味渗透唔到饭入边,好失望😫😫😫食落其实似豉油捞饭,再加几只🦐❗️🥲
🍴 后园
📍 尖沙咀广东道2A号富卫1881公馆主楼地下
我向来系一个点心控,一听到有点心食就会心思思🤪🤪🤪
🔅 蟹肉南瓜饺 🦀🎃
太肚饿唔记得影相❗️❗️❗️
🔅 野菌素肠粉 🍄
个皮好薄,黏黏地,好弹牙、好滑😋😋
肠粉馅是不同嘅杂菌如粟米、冬菇,好爽口👍🏻
🔅 苹果叉烧酥 🍎🐷
超~热~辣~辣~🔥
佢个叉烧酥唔系焗的,外皮是类似炸萝卜丝酥饼,好脆
不过有少少太干,同冇乜苹果味🤔🤔
呢个要等超耐❗️❗️🥵🥵 不过因为即叫即整,都明白嘅~
所以都好有期待,事关有荷叶饭食嘅传统中式酒楼其实已经唔多😣
食落其实似豉油捞饭,再加几只🦐❗️🥲🥲
🐷🐷整体评价:
虽然荷叶饭比较失望,但点心是OK的,卖相精致,味道都好👍🏻😋
另外餐厅服务都很好,不论加水、换碟都好殷勤,整体是很好的用餐体验😀😀😀