2022-07-10
康城嘅食肆同配套真系越嚟越多,今日系家庭聚餐,拣咗呢度饮茶,由于假期都比较多人等位,等咗一阵就安排咗座位比我哋。食肆装修好新又干净,座位之间有少少逼,不过枱同枱之间有好高嘅防疫板。食物方面点心卖相精美,味道都唔错,但系系冷气开到好大,下次嚟食嘢一定要带外套。笋尖原只鲜虾饺,粒粒都好饱满,虾肉爽弹。沙巴鲜虾烧卖,新鲜大粒。陶源点拼,每款点心有两件,好精致。第一层有金箔原只鲜虾饺,极品原只鲍鱼烧卖,姬松茸辽参粉果,嫩滑鲜虾菜苗饺。虾饺比上面𠮶笼更大只,粉果,菜苗饺都好晶莹。第二层有安格斯和牛天鹅酥,小梨子咸水角,朱古力鸳鸯奶皇包。酥做得唔错,摆咗一段时间都无渗油,奶皇包一咬开里面嘅奶皇涌晒出嚟。奶皇千层糕,香滑松软。别有洞天鸳鸯肠,好特别,里面好多层次,白色同黑色分别有脆米网包虾肉同牛柳粒,虽然好快就唔脆,但系师傅做得用心。养颜红枣糕,食落唔胶嘅红枣糕唔系周围揾到,呢间系口感烟韧,唔错。金狮脆麻花,原本以系炸到好大件松化𠮶种,原来系呢款脆身嘅,都唔错,新鱼唔会系硬脆。蒜香鱿鱼须,份量都几多。碳烧西班牙黑豚腩叉烧(肥D),叉烧做得好好,有少少爽,一啲都唔鞋,好味。我哋仲另加一碗白饭洁。
笋尖原只鲜虾饺,粒粒都好饱满,虾肉爽弹。
沙巴鲜虾烧卖,新鲜大粒。
陶源点拼,每款点心有两件,好精致。
虾饺比上面𠮶笼更大只,粉果,菜苗饺都好晶莹。
第二层有安格斯和牛天鹅酥,小梨子咸水角,朱古力鸳鸯奶皇包。
奶皇千层糕,香滑松软。
蒜香鱿鱼须,份量都几多。
我哋仲另加一碗白饭洁。