2023-01-04
胡同 📍尖沙咀中间道15号H Zentre18楼━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一间位于高层嘅中菜 今次就嚟试佢地restaurant week嘅午市套餐 $298 +10% 可以拣三款点心 一款主菜配饭 同甜品 可以话非常之丰富 而整体体验都不错━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥟 榄角鳕鱼饺 ▶︎ 内馅唔太食得出系咩 鳕鱼同榄角嘅口感都不太明显 反而觉得有少少似肥猪肉口感🫣 ▶︎ 调味系淡淡嘅咸香 上面嘅三文鱼籽会增添少少鲜味▶︎ 皮嘅口感有少少偏硬🤏🏻好味指数:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫔 海皇脆筒 ▶︎ 唔系传统嘅春卷皮 而系似有一层面包糠 炸得酥脆而唔油 ▶︎ 内馅食得出有带子 虾同埋蔬菜 调味鲜甜带咸 味道唔错👍🏻好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥠 竹炭鱼香咸水角 ▶︎ 黑色嘅咸水角第一次见 入面包咗肉馅 虾干 茄子等 ▶︎ 佢嘅糯米外皮口感同味道都相当不错 食到糯米香 外皮脆得嚟又有黏糯口感🤤 ▶︎ 内馅都食到鲜味 分量都够足好味指数:●●●●●━━━━━━━
📍尖沙咀中间道15号H Zentre18楼
好味指数:●●●●●
🍤 黄金虾
▶︎ 炸虾球同南瓜片 外层有咸蛋黄酱
▶︎ 虾都算大大只 炸粉唔太厚不过感觉偏油
▶︎ 咸蛋黄调味唔会太咸 系食到沙沙口感嘅 不过咸蛋黄嘅油感大过香
▶︎ 炸南瓜 软糯同甜 加上咸蛋黄嘅香 反而好味过虾🤣
好味指数:●●●●○
🍚 菜粒蛋白炒饭
▶︎ 炒饭油感偏重 而且会越食越咸
好味指数:●●◐○○
🍮 龙井奶冻配焦糖海盐朱古力糯米糍
▶︎ 龙井奶冻质感顺滑且厚重 味道系奶香大过茶香 调味不错但会钟意茶味出啲
▶︎ 糯米糍系热辣辣嘅 内馅系朱古力流沙 甜度偏高 而焦糖同海盐味就唔系好食得出
好味指数:●●●◐○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 9月中 (午餐)
快乐指数😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌖🌑🌑