2024-06-02
去过黄埔呢间高人气嘅餐厅食两次,两次都要排队大约20分钟主打日式家庭式料理, 每样份量唔系太大,但卖相精致同埋可以一次试多几款嘢食菜单提供好多选择,搞到小编有啲选择困难🤣菜单主要有五大类别: 米饭,主菜,温配菜,冷配菜,甜品,饮品餐厅仲会成日转食物款式,同有期间限定嘅选择!定食建议组合系米饭 + 主菜 + 温配菜 + 冷配菜但系其实喺同一个类型拣多过一样都可以, 今次嘅组合拣咗米饭 + 主菜 + 温配菜 x 2好有日式家庭煮饭,温馨一餐嘅感觉🥹迟啲要试吓午餐定食先^^————————————————感想:🍚 米饭❆ 酱油蛋饭 $22热门选择之一! 卖相超级靓, 搭配米饭既完美组合,每一啖都可以品尝到酱油既浓郁味道❆ 明太子 $22浓郁既鲜味同微辣,又系第二个白饭小偷🥘主菜❆ 红酒汁煮牛肋条 $48超级好食! 牛肋条经过慢煮非常腍,肉质鲜嫩多汁,红酒香气突出❆ 奶油菠菜鲑鱼 $52鲑鱼肉质鲜嫩,搭配奶油菠菜既浓郁口感,鲜嫩既鱼肉同滑顺既奶油菠菜口感丰富🍢 温配菜❆ 北海道芝心粟米球 $36外层酥脆,内里鲜甜! 炸得好好食但又唔会干❆ 柚子酱油煎鸭胸 $38鸭胸肉经过煎烤处理,外皮酥脆内部
菜单提供好多选择,搞到小编有啲选择困难🤣
餐厅仲会成日转食物款式,同有期间限定嘅选择!
定食建议组合系米饭 + 主菜 + 温配菜 + 冷配菜
好有日式家庭煮饭,温馨一餐嘅感觉🥹
迟啲要试吓午餐定食先^^
————————————————
感想:
🍚 米饭
❆ 酱油蛋饭 $22
❆ 明太子 $22
浓郁既鲜味同微辣,又系第二个白饭小偷
🥘主菜
❆ 红酒汁煮牛肋条 $48
❆ 奶油菠菜鲑鱼 $52
🍢 温配菜
❆ 北海道芝心粟米球 $36
外层酥脆,内里鲜甜! 炸得好好食但又唔会干
❆ 柚子酱油煎鸭胸 $38
鸭胸肉经过煎烤处理,外皮酥脆内部肉质嫩滑多汁。柚子酱油增添咗独特酸甜味道
❆ 葱烧牛舌 $36
牛舌肉质鲜嫩,经过葱烧处理后,肉质更加香浓
❆ 关东煮 $28
汤头鲜美,配料丰富