2023-11-28
Bookmark咗一段时间嘅西班牙菜,今日终于嚟试啦🇪🇸⠀嗌咗Tasting Menu,每位HKD $580(+10%服务费),有四款前菜,一个main,两个甜品,主要系为个main而嚟,但甜品令我有惊喜☺️⠀Chef's Rusa系吞拿鱼蛋黄酱薯仔沙律配crunchy嘅面包🥯,上面嘅三文鱼子配埋沙律都唔错。Tuna Tartare有牛油果蓉几清新,但食到紫苏叶嘅味道,未必个个都中意🤔。Ham Croquettes似炸忌廉烟肉饼,咸香得嚟唔会腻。Padrón Peppers系唔辣嘅绿椒,本来以为好重草青味,但食落草青味唔劲,配少量橄榄油都ok⠀主菜Carabinero Rice系最令我期待嘅环节🍛,净系睇risotto啲汁就知红虾味一定好浓🦐,将虾头嘅膏捞埋落饭,因为饭入面有鱿鱼粒,令到个饭唔止有鲜味,更有咬口👍🏻,十分满意risotto嘅味道⠀甜品一款系Flan de Nata,一款系西班牙式巴斯克cheesecake。Cheesecake冇乜特别,食落几香芝士味,有惊喜嘅系Flan de Nata🍮,类似Crème Brûlée,好香蛋味亦好creamy,食完个饭好饱,但好味到可以将
⠀
甜品一款系Flan de Nata,一款系西班牙式巴斯克cheesecake。Cheesecake冇乜特别,食落几香芝士味,有惊喜嘅系Flan de Nata🍮,类似Crème Brûlée,好香蛋味亦好creamy,食完个饭好饱,但好味到可以将佢整个吞落肚😆