2020-12-14 926 浏览
食完晚餐唔系好够喉,要食埋甜品先得。夜晚想喺市区食到vegan蛋糕,第一间喺脑中闪过既一定系喺K11 Musea既Infiniti C。每次黎到都会有大概2-3款vegan蛋糕,之前食过vegan版Viennetta既Royal Classic Nice Cream、Matcha Cake同埋Yuzu Hojicah Cake,今次黎到冇依三款既踪影,取而代之系Black Sesame Cake同埋Ujikintoki Cake。本来清香既柚子焙茶蛋糕系我既至爱,但喺试过黑芝麻蛋糕之后,我已经马上移情别恋。黑芝麻味非常香浓,直情好似食紧麻蓉包咁,但佢既质地就轻身好多,食多多都唔会觉得好漏。宇治金时蛋糕系新口味,相对抹茶蛋糕,佢既抹茶味比较易入口,如果唔系抹茶super fans既话,依款会啱食啲。不过红豆就稍为偏甜左少少,如果可以轻手返啲就更好。之前都讲过,好多vegan cake都会偏湿同比较重,但Infiniti C既vegan cake就冇依个问题,同一般non-vegan cake冇分别。如果想比非食素既朋友试下vegan cake,绝对建议先比佢地试Infiniti C既出品
食完晚餐唔系好够喉,要食埋甜品先得。夜晚想喺市区食到vegan蛋糕,第一间喺脑中闪过既一定系喺K11 Musea既Infiniti C。每次黎到都会有大概2-3款vegan蛋糕,之前食过vegan版Viennetta既Royal Classic Nice CreamMatcha Cake同埋Yuzu Hojicah Cake,今次黎到冇依三款既踪影,取而代之系Black Sesame Cake同埋Ujikintoki Cake

之前都讲过,好多vegan cake都会偏湿同比较重,但Infiniti C既vegan cake就冇依个问题,同一般non-vegan cake冇分别。如果想比非食素既朋友试下vegan cake,绝对建议先比佢地试Infiniti C既出品,包保佢地分唔到。