2019-11-18 41 浏览
朋友生日,应承咗佢好耐会请佢食生日饭,今晚就豪一豪。朋友特别钟意日式居酒屋,位于南洋中心嘅呢间沃川虽然地点有些许隐蔽,但胜在好评多,中伏机会都细啲。门面相当精致,真系好似日式居酒屋咁。好在我哋嚟得早,唔需要等位。店内除咗普通餐枱之外,仲有吧枱位,一个人食都唔会尴尬,可惜围板有啲高,睇唔到厨师烹调嘅过程。前菜$20一位,系日式汁煮海螺,都几大只,口感弹牙,味道鲜美,作为前菜非常出色👍🏻安康鱼肝系侍应推荐,话依家当造,本来都有啲犹豫,上网一查话可以媲美鹅肝,见价钱唔算贵,一试无妨。味道真系有啲似鹅肝,不过佢系冻食,我觉得几鲜味,但朋友就嫌有少少鱼腥味。北寄贝刺身肉质肥厚,口感爽脆,入口甘甜,新鲜程度无从置疑😋白鳝串烧加上柚子同盐提升鲜味,肉质肥厚,而且油脂丰富,重点系外皮烤得非常香脆,系我食过嘅串烧白鳝之中最好食♥️照烧鸡腿同样冇令人失望,外皮非常香脆,皮肉之间冇过多嘅脂肪,鸡味香浓,唔需要过多嘅调味已经足够👍🏻粟米天扶良系最令人惊艳嘅一道,虽然听落简单,但实在系一试难忘!用上日本新鲜粟米,巧手整成片状,包上薄薄嘅炸粉,口感松脆,味道鲜甜,必需一试😉黑酱油汤底浓淡得宜,侍应好细心,问我哋系咪

前菜  (汁煮海螺)

前菜$20一位,系日式汁煮海螺,都几大只,
口感弹牙,味道鲜美,作为前菜非常出色👍🏻
安康鱼肝

活北寄贝

北寄贝刺身肉质肥厚,口感爽脆,入口甘甜,新鲜程度无从置疑😋
柚子盐烧白鳝

照烧无骨鲜鸡腿

黑酱油拉面

黑酱油汤底浓淡得宜,侍应好细心,问我哋系咪share食,以为佢会俾碗仔我哋分嚟食,点知佢直头分好两碗俾我哋,非常抵赞👏🏻
黑酱油拉面
叉烧肥瘦适中,肉质软稔,配上酱油汤底增添鲜味👌🏼
食材新鲜好多餐厅都做得到,但烹调技巧绝无雷同,非常欣赏厨师嘅巧手,可以将简单嘅食材煮出唔简单嘅味道❤️

前菜  (汁煮海螺)
安康鱼肝
柚子盐烧白鳝