2018-09-07
约左外国朋友食晚饭,佢本身酷爱中国美食,所以我就决定带佢去北京老家试下传统既北京菜。食店装修,店员服饰同食具都富有浓厚既中国风。我地睇完左个menu,就叫左老家心灵美 (HKD 78),大娘烧肉饼 (2个,HKD 108)京烧排骨架(4个,HKD 108),担担面 (HKD 72)。而甜品就要左老佛爷米糕 (2个,HKD 30)。系等美食既时候,店员为我地冲左茶味甘甜既大麦茶。 先黎既系老家心灵美,名字非常特别,原来系东北独有既萝卜,但系就系红色,非常鲜艳。 听店员解释本身个萝卜系绿色,批左皮之后就系红色。我觉得呢只萝卜比平时食开既白萝卜黎得更爽口,味道略甜。跟住既就系烧肉饼,卖相唔错,而且用料十足,有猪肉同芹菜。佢味道会带点辣味,好刺激我地既味蕾。接著黎就系排骨架,肉质好稔同好鲜甜。我觉得佢个肉汁好好味,用黎送个担担面真系一绝。个担担面分量唔细,味道够哂浓同辣,正呀。个糯米糕有4件,几精致,可以点汁(有杞子桂花香),咬落去外脆内软,味道唔算甜。 唔错唔错