而家有港铁站,去九龙城方便到不得了。同闰蜜黎呢度寻宝,寻到呢间评价唔错嘅日式餐厅。玄米茶加自家渍物做opening,已经好期待跟住落嚟嘅菜式~由淡至浓,刺身相当鲜味肥美,鱼油喺口中慢慢渗出个种滋味超正。时令刺身都讲究部位,例如5、6、7月时令系深海池鱼,背部做刺身,腩肥美嘅油做炙烧,用最适时当造嘅食物,配上恰当烹调,可算系omakase嘅精粹。师傅用自家磨天妇罗小麦粉,所以炸物嘅外层系非常薄脆,有马花椒日本鸭胸、腌制蟹籽夹醋青鱼,当中少少岩盐少少自己调味,每口食得出烹调嘅细腻,尤其鸭胸,香脆表面内藏厚实嘅鸭胸,相当好味!呢个季节最适合饮梅子汤,大大粒梅子,慢慢越来越浓嘅梅子香味,岩哂我!啖啖肉三仓伊势龙虾,连汤饮埋,厚实多肉爽口,有少少汤嘅咸味,超级好味!我拣咗明太子茶渍饭,辣辣地又有鲜味,好岩食嘅夏天渍饭。甜品系柠檬雪芭,冰凉又酸酸地,仲有两粒精致嘅麻薯,完美呀。日本厨师Watanabe san好nice,讲左好多佢地日本有报嘅嘢比我地知。笑下食下,静静地好enjoy呢餐美味嘅寻宝之旅。

自家渍物
各式炸物
梅子汤
三仓伊势龙虾
明太子茶渍饭
我拣咗明太子茶渍饭,辣辣地又有鲜味,好岩食嘅夏天渍饭。
甜品系柠檬雪芭,冰凉又酸酸地,仲有两粒精致嘅麻薯,完美呀。
自家渍物
北海道带子