2024-10-21
莆田取名自福建沿海嘅城市,餐厅专门食闽南菜🍲 因为沿海,所以好多菜式都用咗新鲜海鲜🦞🔸清蒸大闸蟹🦀又嚟到大闸蟹嘅季节啦😂 餐厅提供清蒸、油煎同酒醉三款烹调方法,我哋拣咗最原汁原味嘅清蒸🦀 蟹膏甘香,肉质鲜甜😌 食完仲有姜茶暖胃,唔怕太寒凉👍🏻🔸蟹黄炒米粉今餐最钟意呢个炒米粉,蟹黄好足料,啖啖都系好香嘅蟹黄味💯 米粉唔会炒得好油,干身香口,越食起滋味🍜🔸普宁豆酱焗鳗鱼卖相几好,鳗鱼新鲜弹牙,又厚肉,用普宁豆酱焗好惹味,连煲底嘅干葱蒜子都吸晒精华😋🔸一品醉蚶蛳蚶唔系度度有得食,呢度腌得几好,酸酸甜甜,又食到蛳蚶爽爽嘅质感🤣 细细碟但都几多只!🔸闽南五香卷五香卷外脆内软,调味几特别,唔会好咸,一碟六件,作为餐前小食都几好😌🔸桂香陈皮炖雪梨🍐秋天开始干燥,嘴唇同喉咙成日都觉得干干涩涩,食炖雪梨就最好不过啦😂 雪梨好清甜,煮到好入味但又唔会淋到烂溶溶👍🏻 汤底里面有好多养颜嘅雪耳,配上桂花同陈皮丝,真系好滋润呀而家做紧优惠😍加$1就有1支冬瓜薏米水,非常足料,极之抵饮😋 餐前仲有水果,系莆田度尾老树文旦柚,如果钟意食仲可以$68买一箱两个!📍#莆田 (荃湾广场) (#荃湾美食)#荃湾 大坝街4-
🔸清蒸大闸蟹🦀
🔸蟹黄炒米粉
🔸普宁豆酱焗鳗鱼
🔸一品醉蚶
🔸闽南五香卷
🔸桂香陈皮炖雪梨🍐
📍#莆田 (荃湾广场) (#荃湾美食)
#荃湾 大坝街4-30号荃湾广场L4楼416号舖