2016-07-03
前排见到朋友圈嘅相,得知大喜屋有终极版 -《殿》,见啲嘢食卖相超正 ,虽然我只食过大喜屋,但亦决定skip咗《乐天》、《极尚》,直接跳去试终极版-《殿》先 !是日准时12点到达,一出电梯就望到个养眼 甜品柜,皆因柜上面有个可爱bear bear架呢!侍应生安排咗个window seat畀我哋, 唔错㗎 !每张枱面放有三本menu , 心暗喜道 : 有无咁多款式 呀?!我哋边点边揻纸,三两下手势ko晒 ,原来得个壳,都无咩内涵 嘅! 前菜有沙律、海蜇、辣泡菜、银鱼仔、腰果等等 。刺身 : -拖罗-终极版零舍唔同啲,有得任身极品拖罗 !肉质肥美,有脂香 !三文鱼-厚切,雪得冰冻,感觉唔到鱼味 。希灵鱼-扎实弹牙,够爽脆 !北海道带子-非常鲜甜爽口 !甜虾-肉质软嫩,带有淡淡嘅甜味 !北寄贝-肉厚柔软,味道爽甜 !池鱼王-口感油润,有鱼油香!油甘鱼-肥美甘香!象拔蚌-口感系脆,可惜唔软嫩 !松叶蟹脚-鲜甜美味,肉质细嫩 !寿司 : -寿司饭太过黏实,好难食 !京都香葱玉子寿司-甜甜蛋味好食,旧饭就 !泰式虎虾寿司-虾肉爽口弹牙!三
是日准时12点到达,一出电梯就望到个养眼 甜品柜,皆因柜上面有个可爱bear bear架呢! 侍应生安排咗个window seat畀我哋, 唔错㗎 !每张枱面放有三本menu , 心暗喜道 : 有无咁多款式 呀?!我哋边点边揻纸,三两下手势ko晒 ,原来得个壳,都无咩内涵 嘅! 前菜有沙律、海蜇、辣泡菜、银鱼仔、腰果等等 。
三文鱼-厚切,雪得冰冻,感觉唔到鱼味 。
希灵鱼-扎实弹牙,够爽脆 !
北海道带子-非常鲜甜爽口 !
甜虾-肉质软嫩,带有淡淡嘅甜味 !
北寄贝-肉厚柔软,味道爽甜 !
池鱼王-口感油润,有鱼油香!
油甘鱼-肥美甘香!
象拔蚌-口感系脆,可惜唔软嫩 !
松叶蟹脚-鲜甜美味,肉质细嫩 !
寿司饭太过黏实,好难食 !
京都香葱玉子寿司-甜甜蛋味好食,旧饭就 !
泰式虎虾寿司-虾肉爽口弹牙!
燕窝花之恋-燕窝本身无咩味,三文鱼又薄,包裹住嘅饭团又太黏 ,口感毫无弹性 ,成个组合唔夹 !
拖罗明太子火山-拖罗鲜美,配明太子酱都唔错,但又畀旧饭拉低分数 !
卷物嘅饭团跟寿司一样 !
鳗鱼忌廉芝士卷-鳗鱼薄片,无乜芝士味 !
三文鱼芒果加州卷-完全feel唔到有芒果 啊!
牛油果软壳蟹卷-软壳蟹唔够松脆 !
火炙类嘅寿司饭,饭粒松软多了 !
三文鱼腩烧-三文鱼腩鲜嫩 ,轻微烧过后,油份令寿司味道更出 , 口感香甜!
蒲烧鳗鱼-鳗鱼肉较薄 ,差啲认唔出 ,又唔够到味 !
北海道烧帆立贝-大大只啖啖肉 ,浓郁嘅酱汁包裹下 ,口感更香甜滋味 !
芝士年糕-有淡淡嘅芝士味,口感香脆软糯 !
紫心香芋丸-香芋味道非常浓郁 ,外脆内软!
以上两款炸物,每款一件够,因为比较滞!
自家制吉列蚝-炸得脆脆 ,蚝味浓!
一口甜蕃薯-蕃薯绵密 ,入口即化 ,甜而不腻 !
和牛薄烧-烧得靓仔,可惜口感较韧 !
有细细件嘅芝士蛋糕、松露朱古力饼、Tiramisu、马卡龙等等, 感觉腻口 都系改食其他甜品:-
清清地嘅杨枝金露 ,水水的,比较稀,但冰凉香甜 !北海道牛乳布甸,非常滑溜溜, 入口即化 !木槺布甸及曲奇木槺布甸,入口软滑又creamy !
Dreyer's雪糕有吕宋芒果味 。
自家制雪糕有榛子味 。 饮品 : 有橙汁、苹果汁、芒果汁、罐装汽水、樽装乌龙茶、清酒等等。
生果有西瓜、哈蜜瓜、橙等等。西瓜最正, 又甜又消暑!
终极版放题不似预期 ,实在大失所望