2024-04-30 468 浏览
喺香港食海鲜有好多地方可以选择,但如果想食靓料同埋价钱超值真系唔多。今次特登走入鲤鱼门食海鲜,梗系因为有又平又靓又正既餐厅,我先去啦。鲤鱼门港铁站一直行落去行十几分钟去到海边,见到餐厅光猛嘅招牌,仲喺系海边真系别有一番风味。呢间餐厅主打套餐形式,咁你就每款海鲜都食到其实好方便。店员好细心会介绍边一款海鲜系今日新鲜运到佢哋对海鲜熟悉嘅程度系你问佢乜嘢佢地都识答架。我哋两个都算系大食嘅人,见到有个二人餐都担心唔够食仲想加啲海鲜,但系千祈唔好咁样做,你哋黎食过就知㗎啦。我食海鲜通常最钟意清蒸,咁先食到佢既鲜甜好味。二人套餐有10款海鲜,而且仲会有肉同埋丸最尾食到尾声嘅时候其实海鲜嘅精华已经静静地渗到落去蒸锅下便嘅粥底入边,加埋菜脯同埋葱花,简直系一流,试问咁多嘢食,点会唔够饱?讲返今晚食过啲咩海鲜先蟹粉大元贝元贝上面嘅蟹粉酱系由师傅亲手拆蟹膏蟹肉炒过和调味再放到大元贝上边蒸纽西兰刀贝蚌刀贝好大只弹牙软熟野生虎虾野生虎虾其实好大只,清蒸完之后食得出啲肉好结实弹牙九孔鲍鱼鲍鱼好厚肉,起码要分三啖先食得晒野生青口和珍珠蚝野生青口最怕就系污糟邋遢,但师傅清洁得好干净,食唔到有苦涩味,只有鲜甜可口。重

呢间餐厅主打套餐形式,咁你就每款海鲜都食到其实好方便。

我食海鲜通常最钟意清蒸,咁先食到佢既鲜甜好味。

讲返今晚食过啲咩海鲜先
蟹粉大元贝
纽西兰刀贝蚌
刀贝好大只弹牙软熟
野生虎虾
野生虎虾其实好大只,清蒸完之后食得出啲肉好结实弹牙
九孔鲍鱼
鲍鱼好厚肉,起码要分三啖先食得晒
野生青口和珍珠蚝

重头戏琵琶虾
都比较少食琵琶虾,除非系自助餐嘅地方,但系自助餐嘅通常都系冰鲜,通常都冇乜味。
而今次食嘅系新鲜琵琶虾,肉质介乎大虾和龙虾中间佢会俾大虾清淡。
龙虾
龙虾味道如何,取决于新鲜程度。餐厅嘅龙虾喺养鱼缸度拎上嚟即刻清洁即刻蒸非常鲜味。而且店员系会预计时间,所以绝对唔会有过老嘅情况发生。
馒头蟹
馒头蟹细细只其实好可爱但肉容量唔多,但系食得出系鲜甜而且馒头蟹非常罕有今次试到真系好开心。

重中之重,估唔到最好食嘅竟然系奄仔蟹,切开嘅时候已经见到好多膏,金黄色都有啲期待。蒸完之后出嚟简直系不得之了,蟹膏香甜可口,又鲜又甜。唔好睇佢细细只其实里面好多肉,净系食只奄仔蟹我都已经食半个钟。每一啖都唔想浪费。就连蟹钳都系啖啖肉,香甜弹牙,不在话下,强烈建议不要落任何调味料,否则会影响鲜味。

其实食到呢度已经好饱,店员仲会蒸肉同埋包心丸,其实都食唔落。

不过我哋都坚持食埋每一款海鲜流出嚟嘅精华所煲嘅粥,份量好多,起码每人有两碗,入面会有粟米芋头等等材料加埋海鲜的鲜味好夹。

最后只要你用八达通或者现金付款就会有甜品送呀。
所以带定现金过嚟啦。

今晚真系好满足好耐冇试过食咁多款嘅海鲜,而且鲜甜好味。

2024-04-26
庆祝纪念