2016-07-15
已经系第二次黎呢度食, 今次系因为突然劲想食刺身, 仲要想食超鲜味既刺身, 即刻约个FD去渔获浜烧, 因呢度D野食, 当你食完系返唔到转头的, 真系好食到无朋友呀~~ 巨锋梳打 HK$38先黎一杯透心凉既巨锋梳打, 基本上我去日本居酒屋都系叫呢个~~ 因今次主要黎食刺身, 所以都无叫烧物, 而且上次黎食已经试左好多~~刺身盛合 HK$788先黎个刺身盛合, 卖相同色泽都相当吸引~~ 马粪海胆: 绝对系优质上等货, 非常饱满又够份量, 口感百份百满足牡丹虾: 够大只又鲜够味油甘鱼: 肉质肥美又唔腥吞拿鱼: 口感鲜嫩带鱼香吞拿鱼腩: 比吞拿鱼更鲜嫩更有鱼香, 更多了份油脂味, 入口即溶三文鱼: 油脂分布平均又够鲜味帆立贝: 肉够厚实又鲜甜赤贝: 爽口又鲜甜所有刺身都好新鲜, 每一啖都好回味~~ 赤睦刺身 HK$680每一件赤睦刺身都厚切, 食落啖啖肉又够鲜甜, 肉质较软滑, 鱼味浓, 可配以少少酱油同食, 鲜味就更突出~~ 食完后店员会收走鱼骨, 之后攞去厨房加工成为炸赤睦鱼骨, 一鱼两食, 食落仲脆卜卜, 又唔油腻, 正呀~~ 北海丼 H
先黎个刺身盛合, 卖相同色泽都相当吸引~~
牡丹虾: 够大只又鲜够味
油甘鱼: 肉质肥美又唔腥
吞拿鱼: 口感鲜嫩带鱼香
三文鱼: 油脂分布平均又够鲜味
帆立贝: 肉够厚实又鲜甜
赤贝: 爽口又鲜甜
所有刺身都好新鲜, 每一啖都好回味~~
以雪糕杯上枱, 卖相令人著迷!! 北海丼面层系由牡丹虾, 马粪海胆同卜卜脆三文鱼子堆砌出来的, 下层则是饭, 呢几款刺身跟饭同食简直系绝配呀, 令少食饭既我都食多两啖呀~~
食完刺身都想食返少少小食, 呢份牛舌肉质鲜嫩, 又够爽口同香口, 带少少蒜香, 更显惹味~~
鳝片好滑又无骨, 连同酱油烧, 味道更香浓~~
今晚又系劲劲满足, 每次食到正野, 感觉都特别开心, 其实快乐真系很简单!!