2022-07-02
趁着放假又黎到Grand Hyatt Staycation🌕 里面几间餐厅都试过又想用埋Dining Credit💰今次就试一试扒房😚环境一贯经典优雅既扒房风🪩 比较昏暗冇乜特别景色🌚 服务员都好专业仔细讲解唔同牛扒既分别帮我地选择🤩 整体上价钱唔平但系环境味道各方面都有酒店级质素 黎个Date Night绝对值回票价🥂⭐️ Pan Fried Scallops 🐚带子大只够饱满💙入口够新鲜但始终冇生食咁重海水味🌊 反而用粟米Puree黎配对好有亮点🌽 粟米嘅味道好自然嘅清甜 吊起左比较单调嘅带子💛⭐️ Maryland Crab Cakes 🦀️呢个反而有少少失望🥹 蟹饼嘅口感比较浆 虽然食到蟹肉嘅口感 但我会Expect更浓既鲜味🧡⭐️ Australian Full Blood Wagyu M9 Striploin 🇦🇺纯种嘅M9和牛果然有佢嘅特色🤩 喺嫩滑度同口感之间平衡得好完美🥳 未至于肥到入口即溶🥩但系炭火嘅焦香令肉味更浓郁🔥配上传统比较浓味既Mushroom Ragout酱🍄仍然掩盖不了牛味嘅浓郁👍🏻⭐️ USDA Prime Rib Eye 🇺🇸Rib Eye嘅特点就系非常Ten
Pan Fried Scallops
⭐️ Pan Fried Scallops 🐚
Maryland Crab Cakes
⭐️ Maryland Crab Cakes 🦀️
USDA Prime Rib Eye
⭐️ USDA Prime Rib Eye 🇺🇸
Rib Eye嘅特点就系非常Tender ❤️ 虽然牛味和M9和牛有一点点差距但仍然好满足食落唔会腻🤣配上较为清爽既Horseradish Cream 🌶 略嫌辣到唔够高 值得一赞佢嘅自家Mustard可以平衡油脂感🍽
Garlic Bread
⭐️ Garlic Bread 🥖
除咗牛扒之外 任添嘅蒜蓉包亦都系一大亮点💥 提提大家一定要食新鲜出炉嘅🥰面包非常香脆牛油同蒜蓉嘅香味超香浓🧈
Apple Crumble
⭐️ Apple Crumble 🍎
贯彻大大份嘅美式甜品🍮面头嘅Crumble好香酥脆味🤩 内里嘅苹果馅比较甜而且好浓稠传统美式比较甜嘅风味🥳 如果云呢拿雪糕更香浓就更好🍦