2020-11-02
开餐啦! 自从爱上酸菜鱼后,四围揾食希望食到间啱自己口味嘅,今晚就拣左间位于尖沙咀K11 Musea 4楼高级川菜餐馆。环境有格调,坐位舒适,还有维港景添!其实还有吧枱区比客人饮杯,不过疫情下可能无开,有机会可以去饮杯。茶位$20位 还附上小食香脆豆子鲜椒海鲜汇经典成都凉菜, 由鲜椒鸡演变而成。以川粤结合为主题, 个酱汁竟然用上二十种新鲜新辣蔬菜熬制为底,丰富又层次微辣带醋酸香葱粒红椒粒西芹粒,配新鲜海鲜带子,虾仁同八爪鱼,爽口弹牙系一道好开胃嘅前菜。 酸菜桂鱼店中招牌菜,酸菜好好味,他们选用四川出产嘅舒泡菜,桂鱼肉皮细嫩香滑啖啖肉,汤汁清澈无油腻感,微辣酸味偏重但开胃,虽然家常却不平凡,是一款可以喝汤的酸菜鱼,但不似我预期。 糖醋里脊肉卖相精致,味道跟咕噜肉嘅酱汁类同,每件炸里脊都卦满酸酸甜甜嘅酱汁又方便一口食用,菠萝同青椒做伴菜都夹嘅,重要啖啖肉脆浆唔算厚身,食到本身肉味。甜品 - 擂沙汤丸送上后还拍照呃 like, 食时还暖粒粒,外层先尝到擂沙嘅幼滑花生粉,配合口感软糯嘅汤丸,细细粒一口一粒,不错的。
茶位$20位 还附上小食香脆豆子
鲜椒海鲜汇