2022-05-09 1923 浏览
九年都唔去一次九龙城,本来有另外一间Target 点知…….是日休息 ,灰左。哎~唯有凭直觉揾落脚点 。记得有Iger 提过 「一禅」 于是上去九龙城广场睇下,就比我地广场遇上它 。食物选择都唔少,而且大部份系饱肚野,相信可以满足到素食嘅街坊们。上菜速度正常,约十分钟左右服务员态度和蔼食物、饮品 值得帮佢写个食评。最难得好味之余亦冇罪恶感 😇男友和我也楝了两款素汉堡。(他)照烧汁淮山扒大啡菇汉堡配蕃薯条先讲粗身蕃薯条,拎起特别有手感,炸得吾系好㶶冇介脷,半稔微脆,冇咁热气。我冇食个包,不评。(我)一禅南瓜汉堡配蕃薯条份量比一般汉堡包略细,包体用上脆面小圆包,入口微脆,比正常汉堡包多些咬口,南瓜饼炸至金黄,香甜美味,配上酸瓜、生菜、红洋葱、层次丰富又好味。抹茶挞 (纯素)一入口已尝到微微的杏仁香,餠底松脆,抹茶浓而不苦,甜度适中,成个感觉系啱啱好,就算非抹茶粉丝相信也会喜欢。冻豆腐抹茶冇念过将豆腐制作成饮品会咁夹,口感比matcha latte 更丰厚,浓郁不减但多了阵阵豆腐香,香味和豆浆截然不同,一试爱上。

哎~唯有凭直觉揾落脚点 。

上菜速度正常,约十分钟左右
服务员态度和蔼
食物、饮品 值得帮佢写个食评。

最难得好味之余亦冇罪恶感 😇

男友和我也楝了两款素汉堡。

(他)照烧汁淮山扒大啡菇汉堡配蕃薯条

先讲粗身蕃薯条,拎起特别有手感,
炸得吾系好㶶冇介脷,半稔微脆,冇咁热气。我冇食个包,不评。

(我)一禅南瓜汉堡配蕃薯条

抹茶挞 (纯素)

冻豆腐抹茶