2024-01-08
今晚约左朋友放工去聚吓,一齐去试吓呢间串烧,系一间位于荃湾联仁街的地铺,位置十分方便,系正大路旁边,由荃湾西铁站慢慢行过去都系15分钟左右,而且佢仲开到凌晨12点,可以坐耐啲都唔怕阻人收工。 入到里面,整体空间感几好,座位之间唔太迫,楼底几高,墙身贴左好多有日本特式的海报同放左好多唔同颜色的酒樽,有一种去朋友家中饮酒聚旧的感觉,整体感觉都几放松。我和朋友坐系餐厅中间的位置,佢啲座位都坐得几舒服。 餐厅仲有播英文歌,好开心可以一边听歌一边吹水,环境好舒服好放松。 之前上网睇过呢间野系出名做串烧同盐烧野。佢晚市食物好多选择,包括串烧、乌冬、烧物等等。因为当日天气比较凉所以想食啲热野咁,我同朋友叫左以下啲野: 盐烧手羽一上枱就感觉到佢热辣辣又够香。手羽烧到有微焦可以锁住水份之余调味够浓,唔洗额外点汁就已经够味。 盐烧五花腩入口唔会太过咸而重要的是没有雪味同死咸味,肉质唔会实的的,呢啲系最基本但系反而无乜舖头做到。 蒜蓉烧生蚝及蛋黄酱焗蚝只蚝好有肉而且咬落个心度唔腥,够新鲜,蒜蓉同蛋黄酱嘅加成都令到蚝本身的鲜味提升至另一层次。 烧扇贝扇贝表面焦香,满口鲜味,底部更以海盐衬托,扇贝鲜味加上海盐,
盐烧手羽
盐烧五花腩
蒜蓉烧生蚝及蛋黄酱焗蚝
烧扇贝
扇贝表面焦香,满口鲜味,底部更以海盐衬托,扇贝鲜味加上海盐,并带有丝丝焦香,十分滋味。
汁烧牛舌尖
牛舌本身肉味重而且肉质弹牙,加上汁酱令到其味道同口感更上一层楼。
豚肉本菇卷
豚肉本菇卷本身是一道精致的菜品,蔬菜的爽加上猪肉的嫩,味道清爽而鲜。
照烧鸡扒饭
唔叫都唔知其实好抵食,50蚊左右就叫到,大大块鸡扒加埋照烧汁搅到连啲饭都见唔到,面头再配上白色的芝麻令到碗饭更香,十分好味。
吉列猪扒乌冬
汤底清甜,吉列猪扒入口外脆而肉质松化,乌冬弹牙有咬口,整体感觉十分满足。
饮品(热话梅蜜)
朋有叫左一杯暖暖的热话梅蜜,甜中带着话梅的酸,十分夹同好饮,仲可以消吓食左咁多油炸野之后的油腻感。
特别值得一提的是餐厅用的碗并不是普通野,是颜色带有少少淡黄色的黑色手工陶瓷器具,成只碗边构成一个不规则而且有高低起伏形型态,十分有心思。
呢间餐厅仲有好多食物都未试,下次再同朋友去试过其他野先。