2023-10-01 1267 浏览
.早前经朋友介绍嚟到湾仔嘅 - 法国鹅肝专门店 (Le Monde d’Ulysse) 老实讲听个中文名讲得有啲老土🤭😹, 原来都已经系香港开左廿年多,早前系中环,2016 起搬左嚟现址至今..餐厅唔算大, 但俾人一种好怀旧家嘅感觉, 怀旧洋式家私装潢俾人一种好舒适但又高雅嘅感觉.Dinner Five Course Menu ($600), 另外某菜式要再top up, 讲下当中食过几有印象嘅菜式:.Starter 有香橙火箭菜沙律配 冻虾同raspberry source, 几简单嘅配搭refreshing..Soup : Chilled Cream of Avocado 🥑 牛油果冻汤😹 几搞野会系法国餐饮到呢一道, 系好creamy 入口好滑, 唔会好溜不过如果饮唔惯冻汤第一野可能会觉得有啲怪🤭.🌟 到主角终于出场😍, 大厨将烟熏味道完全融入鹅肝酱当中,食时可以配上胡椒盐丰富其味道层次,入口口感非常幼滑, 🌟 两面都煎香过而入口非常嫩滑好似入口即溶咁,如果嫌太腻嘅话可以配上无花果一齐食..🍷而食鹅肝配酒经典配搭当然要衬法国Sauternes 甜白酒🍯 呢个经典嘅配搭系传统法国人
[湾仔怀旧家庭式法国餐厅🇫🇷🦆]

🌟[自家制烟熏法国鹅肝冻] 到主角终于出场😍, 大厨将烟熏味道完全融入鹅肝酱当中,食时可以配上胡椒盐丰富其味道层次,入口口感非常幼滑,

🌟[煎法国鸭肝] 两面都煎香过而入口非常嫩滑好似入口即溶咁,如果嫌太腻嘅话可以配上无花果一齐食.
🍷而食鹅肝配酒经典配搭当然要衬法国Sauternes 甜白酒🍯 呢个经典嘅配搭系传统法国人食foie gras(法文其实系指‘肥美的肝’, 包括鸭肝,鹅肝 )时都必会用到嘅配搭. 鹅酱味咸,口味浓郁, 而Sauternes 酒味甜但带有一定酸度, 两者看似对立但夹埋一齐却系非常之夹, 酒除左化解肥腻之外更丰富了肝酱嘅味道, 互相升华🙌🏻
2001 年波尔多红酒虽然唔算系好好年但却系Sauternes酒其中一个伟大年份!呢加好多都已经适饮而且入口嘅甜度酸度都相当平衡, 附以像蜜桃红茶般嘅余韵🤤

[烤全鸡,120日天然平原鸡]鸡入口嫩滑而我更欣赏系佢嘅焗饭😹吸受哂鸡汁嘅精华非常香🤤

甜品-[鸟结冰膏]Nougat Glace, 几得意嘅一道甜品, 将鸟结糖口味整成雪葩,加果仁等,几得意.

总括嚟讲都可以不妨一试嘅餐厅,系度揾到一种家庭洋式西餐嘅感觉, 而当中肝酱和鸭肝质素的确对办, 重点系免开瓶费🤭🤪 当日就同朋友带主题为Champagne🍾或Bordeaux 🇫🇷嘅酒🤪🙌🏻
p.s. 餐厅只收现金啊💰