2021-11-24
「置地」一般俾人嘅感觉都系好高尚系阔太名媛去high T嘅地方,今次就因为我放大假专诚揾喺中环返工嘅旧同事食个lunch,揾嚟揾去最贴地又唔系食三文治嘅地方。终于朋友推介左呢一间fusion日本同上海餐厅. 最惨系lunch时间冇得book枱,为咗避开上班族食lunch时间我呢个闲人就唯有早少少到去攞咗位先啦。其中有个lunch time得一个钟头,所以就佢先向置地拣嘢食,呢间餐厅lunch time 又限时一个钟,所以要校啱时间先入去我哋三个人叫咗两个主食再加两款点心:千层猪扒担担面餐牌mark住系必食推介,就试下佢呀嘛。同出面上海店食嘅担担面差唔多,猪扒亦都做到千层嘅效果叉烧炸旦饭其实简单啲讲即系黯然销魂饭亦即系叉烧蛋饭。佢个旦系用咗天妇罗粉炸到脆脆的,加埋个半肥瘦叉烧佢仲比左少少姜葱蓉我特别推介,我平时食叉烧都钟意配姜葱蓉㗎😅麻辣烧卖大家见到麻辣以为好特别,其实平时都麻麻哋食烧卖,佢做到圆波型咁又比我想像中大粒左,系多咗麻辣味啰豚肉小笼包即系普通嘅小笼包,有比较之下我就觉得呢个好食过麻辣烧卖另外要乌龙茶要加钱🥵首先系lunch限时一个钟有啲急赶啰,另外系连送杯乌龙茶都要加钱😞埋单
我哋三个人叫咗两个主食再加两款点心:
千层猪扒担担面
叉烧炸旦饭
麻辣烧卖
豚肉小笼包
即系普通嘅小笼包,有比较之下我就觉得呢个好食过麻辣烧卖
另外要乌龙茶要加钱🥵
埋单每人百几蚊其实中环来讲都算OK