2018-10-19
按照老板预设既四人餐单, 自己再加减菜式, 最后菜式如下:小食两碟醉猪手、麻辣鸭舌卤水鲍鱼淮杞炖螺头香脆虾多士鸡油花雕蒸虾金银蒜蒸大元贝金牌牛肋骨花胶扣北菇西兰花桂花蟹肉炒米粉脆麻花(另加) 川贝炖雪梨2位(另加) 蛋白杏仁茶2位4位$1609 (巳包茶芥加一)位置在观塘工业区, 沿路环境不讨好, 但系得工业区就预左. 不过到达菜馆后, 发觉内里环境截然不同, 感觉还是不错的. 至于食材方面, 整体不错. 唯独系味道方面, 有两道菜式唔太够味, 包括醉猪手同金银蒜蒸大元贝, 而桂花蟹肉炒米粉更加系差强人意, 所以大元贝同炒米粉可以省略唔叫! 虽然系美中不足, 但其他大部份菜式还是值得推荐的, 包括卤水鲍鱼, 麻辣鸭舌, 虾多士, 鸡油花雕蒸虾, 牛肋骨, 川贝炖雪梨同脆麻花.另外, 依间私房菜同我食过既风格好唔同, 就系老板或主厨无同在场既客人交流, 无寒喧几句, 介绍下菜式或者问下对菜式既意见之类. 相信想有回头客, 除左食物质素方面, 同客人既沟通同气氛都好重要. 不过总结依间私房菜都系值得推介既!
小食两碟
桂花蟹肉炒米粉
脆麻花
(另加) 川贝炖雪梨2位
(另加) 蛋白杏仁茶2位
4位$1609 (巳包茶芥加一)
所以大元贝同炒米粉可以省略唔叫!