翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2022-09-19 56 浏览
约咗朋友喺尖沙咀食饭,我俾佢话晒事,结果佢就带咗我嚟呢间喺楼上嘅中菜厅开餐,系专门食蟹嘅🦀-「话梅苦瓜」:头盘系苦瓜😆,苦瓜唔系好苦,吸收咗话梅嘅甜咸酸味,层次几丰富,开胃好食😊-「炸蚝饼」:超立体、超松化、超轻身,脆浆可以整到咁,尽显厨师👨‍🍳嘅功力😋;𠮶啲蚝仔🦪亦都颇大只🤩-「酸菜龙趸鱼」:「酸菜鱼」放喺一个巨碟里边,上桌嘅时候充满气势😆,店员姐姐仲介绍系用二十几斤重嘅龙趸嚟炮制,佢叫我哋睇吓鱼皮几厚身就知道🤩;龙趸鱼皮几滑身,龙趸鱼肉就好软熟,好好鱼味,呢个「酸菜鱼」唔系好酸亦唔系好辣,可以食到龙趸嘅鲜味😋-「啫啫通菜煲」:一个烧到非常热🔥嘅「吉煲」先上桌,店员姐姐千叮万嘱我哋不要碰,因为真系劲热,然后佢就攞咗一碟炒好咗嘅通菜倒落个「热到爆炸嘅吉煲」里边😆,咁即刻渣渣声冒烟,仲马上充满香味😋😆朋友结果冇点到蟹🦀,因为佢话食过呢度嘅「酸菜鱼」好正,要我都试吓🤩;我就话俾朋友听,其实我好耐之前嚟过呢间餐厅食蟹🦀😆