2022-10-05
一向都有帮衬开「四宝食堂」,最近餐厅喺将军澳中心开咗新分店,趁今日要嚟附近办事,就专登过去捧下场!新店装潢沿用品牌一贯嘅设计概念,以 Tiffany Blue 为主调,场内放置了植物及小盆栽作装饰,感觉清新舒服。嚟到刚好系午市时段,所以餐牌上嘅选择都系以套餐为主,当中包括有:精选午餐、招牌推介及经典常餐三个系列。点咗拔道腩水门鸡饭 同 XO 酱滑蛋虾球饭。鸡饭大大碟,份量十足,鸡件全部都已经去晒骨,食落肉质好嫩滑,啖啖肉,点埋随鸡饭附上嘅酱汁吃,味道不俗。至于另一客滑蛋虾球饭,卖相亦非常吸引,金黄蛋汁包围著每粒米饭,虾仁鲜度十足,肉质结实爽弹,面头嘅 XO 酱香得嚟又唔会过辣,用嚟配虾仁食真系一流!饮品点咗红豆冰、冻鸳鸯、热杏霜。红豆够腍,入口唔会过甜,可以饮到奶味;鸳鸯既有奶茶顺滑、亦有咖啡香味,有水准。杏霜带杏仁香气,入口有牛奶嘅滑溜,热度刚好。