2024-03-14 17 浏览
今日黎到食泰菜,呢间餐厅装修都好有心机,用佐不少泰国风情既装修,成个感觉都系东南亚风。首先要试既系呢个香辣可口既腌酸辣凤爪,呢个凤爪系经过特殊腌制,口感酥软,辣味十足,充满佐酸辣风味,爽脆既外皮同多汁既鸡脚融为一体,完全系又辣又开胃呀(≧▽≦)之后要试既系呢个炭烧猪颈肉,每一口都可以感受到扑鼻而黎既炭火香气,猪颈肉切成薄片,厚度岩岩好,用炭火烧烤至金黄酥脆,肉质鲜嫩多汁,入口即化,独特既炭烧味道令人忍不住一口接一口(^з^)接下来要试既系呢个红咖喱鸡肉,咖喱色泽鲜艳,香气扑鼻,咖喱汁与鸡肉完美融合,带黎浓郁既香辣味道,令人胃口大开,搭配清香既米饭,令人回味无穷(*^o^*)跟住要试既系呢个椰盅海鲜焗饭,饭粒有炒过,炒香既饭粒饱满,海鲜丰富,青口虾仁呢啲都好大只好鲜甜,椰浆既香甜味道同海鲜既鲜美味道交融系一齐,每一口都能感受到海洋既味道,香甜味美(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最后要试既系呢个榴梿糯米糍,兼具口感同味道既美食,糯米既Q弹同榴梿既细腻香甜完美结合,一口咬下,令人陶醉其中,而且唔会好饱滞,味道好好(。・ω・。)