2023-04-07
今日同朋友黎到奥运,知道奥海城出名好多好野食,我地都好中意天妇罗🍤,今次就试一试几出名既「今子半之助」。餐厅设计非常日式,而且环境好干净整理,灯光鲜明柔和,同朋友都坐得好舒服,无焗促感。✨松叶蟹天丼 $158我点左一个最出名既松叶蟹天丼,入边系有松叶蟹、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、荚豌豆、海苔及温泉蛋,而套餐亦都包含咗渍物同面豉汤,非常开胃;首先炸物面衣炸得香脆,唔会太油腻,松叶蟹同海老虽然炸过,但亦食到鲜味,小柱鱿鱼更加系弹牙同清新,值得一赞嘅仲有海苔,好爽脆,调味又啱啱好,我好中意,再配合半熟嘅温泉蛋,蛋浆将天妇罗同饭大幅升华。✨上天丼 $118朋友点左上天丼,入边有赤甘鲷、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、荚豌豆、海苔及温泉蛋;最唔同就系赤甘鲷,因为做天妇罗可以话系2种享受,除左入口香酥脆身,而鱼肉肉质更为鲜甜同有弹性,一试难忘。值得留意既系天丼既天妇罗唔算好脆口,因为传统做法既天丼会把新鲜炸起的食材放上饭面,然后再均匀淋上天丼酱汁,目的系要每件天妇罗都能沾上酱汁。所以天丼既天妇罗并唔似一般天妇罗咁脆口,而追求既系每件天妇罗都能适量沾有酱汁。而金子半之助使用古早秘传酱汁,更能重现江户时代风味。
✨松叶蟹天丼 $158
松叶蟹天丼
✨上天丼 $118
另外亦要一赞餐厅采用日本特制高级胡麻油, 胡麻油制成既天妇罗芳香扑鼻及色泽会较深。
总体而言中意食天妇罗既朋友,非常推荐金子半之助,无论环境、食材、味道,价钱都系水准之上,性价比高。