餐厅: Grand Hyatt Steakhouse
资讯:

2021-12-17 951 浏览
庆祝结婚一周年于是一早book咗呢度。听讲系全港最好味扒房。我个人好中意食牛扒但口味同大众可能唔同:1. 我唔食得太生,通常叫七成medium well。2. 我中意食物有一定调味,牛排最好有盐,有黑胡椒等。唔太中意0调味,会觉得好淡又唔够香。因此其实我有少少惊呢度会唔符合我口味,但最终晚餐过后觉得依然回味。下次一定会encore。菜式基本上按openrice热门叫,蒜香法包(free)法包松脆有韧性 好食 据称可以refill但我忘记咗。。Maryland Crab cakes 蟹饼好多人推介便试下。可能期望值太高,试过觉得就ok。啖啖蟹肉。不过不失。lobster bisque 龙虾汤叫咗一份龙虾汤,店员贴心询问是否分两碗上,于是图片系1/2分量。正常龙虾汤味,唔错。但比起Landmark cafe嘅龙虾汤要逊色。US Prime Rib Eye 20oz to share 七成熟如上所述我叫咗medium well。一上黎即刻闻到好香嘅牛扒味。瞬间觉得好期待!对于唔中意食生嘅我黎讲,牛扒咁样嘅状态系好好嘅。外边有部分烧到有d脆,牛油味出嗮嚟。入面无血水,牛肉弹牙。重点系真系好香好
庆祝结婚一周年于是一早book咗呢度。
1. 我唔食得太生,通常叫七成medium well。
菜式基本上按openrice热门叫,
蒜香法包(free)
蒜蓉包

法包松脆有韧性 好食 据称可以refill但我忘记咗。。
Maryland Crab cakes 蟹饼
Maryland crab cake

lobster bisque 龙虾汤
龙虾汤

US  prime  rib  eye    (to share)

如上所述我叫咗medium well。一上黎即刻闻到好香嘅牛扒味。瞬间觉得好期待!对于唔中意食生嘅我黎讲,牛扒咁样嘅状态系好好嘅。外边有部分烧到有d脆,牛油味出嗮嚟。入面无血水,牛肉弹牙。重点系真系好香好够味,本身有落盐所以味道啱啱好,食完一块嘴里牛肉香久久不散。surprise!酱汁我叫咗红酒汁同最后一个唔识嘅酱(字典话类似wasabi)。通常我中意点黑椒汁,不过呢个红酒汁都有类似味道非常夹。另一个酱汁麻麻地,好似沙拉酱多d,点牛扒好似好奇怪。
最终两人轻松食嗮,食完我想即刻再encore 😂

Grilled Canadian lobster
grilled  Canadian  lobster

叫咗半只龙虾。我系龙虾fans。牛扒配龙虾简直人生一大幸事。龙虾肉好弹牙。调味ok。不过我仲回味紧个牛扒。。

Side - Sweet potato fries
Sweet  potato  fries

地瓜薯条。唔点酱反而仲好食。完全可以食到地瓜香甜味。

Apple crumble
Apple  crumble

其实我唔中意食苹果酱类嘅嘢。麦记苹果派对我嚟讲都系黑洞。不过见到好多人推介呢个我便试下。以前从来未试过apple crumble。老公话佢以前喺英国成日食(好多回忆)。食咗个pie其实我无咩feel,但系个雪糕,omg,omg,简直太好食!!因为soft Icecream,上到嚟加埋影相。已经融融哋,但牛奶香甜味极浓!超级好食,系属于想买返一大桶返屋企夏天日日捧住食果种!见到好似其他甜品都会搭配呢个雪糕,下次我会再试试其他甜品
另外非常惊喜我留位时有留言系wedding anniversary。餐厅就主动系甜品度写咗朱古力牌并且主动帮我哋影相。用完我相机后,店员问可唔可以用佢相机再影,我同老公两人觉得好奇怪,呢个做咩?餐厅留念?贴客人相上墙?照完两张我哋就无留意。跟住五分钟后店员送上手写卡片同洗出来嘅相片送俾我哋!!!
超级感动!呢个service值得加100分。非常有诚意。(如果相机可以再upgrade下就更好喇 😆)我会好好珍藏第一个anniversary相片 ☺️

ps店内灯光昏暗,大部分座位其实无咩分别唔觉有咩view,比较简约。有一颗圣诞树🎄,影相都好靓。☺️总之系非常开心嘅一餐。下次一定会再嚟。

2021-12-16
庆祝纪念