2019-09-05
今日难得去到深水埗,听闻深水埗文记的车仔面好有名,就胆粗粗去试下。大概1点钟到达,因为正值午饭时间,所以有一定的人潮。由于一条街有三间铺,而每一间都人头涌涌,我就选择左攞飞等候既一间。唔洗等好耐,大概等左15-20分钟就获安排入座了。点餐只需在一块胶板上打圈就可以,点完可以擦掉重用非常环保。此店有很多招牌𩠌,有很多都想试,但可惜我个胃的容量实在有限!最终只点了两样招牌𩠌:猪大肠,甜酸剂,另加爽脆猪耳。面食拣左粗面,再加秘制辣酱(小辣)。5分钟到就到啦!猪大肠好好味,唔会有特别既嗅味。食完可以再食,正!甜酸斋亦都好出色,甜酸度适中,十分开胃。猪耳都唔错,唔会太硬!至于个秘制辣酱唔系好辣,我要再问侍应加多一次辣酱,但都唔够辣,下次要点大辣了!总括而言,我会再光顾此店,而且真系值得推荐。而此店的选择真系好多,食一次真系唔够,下次要再去试!