2021-08-11
8月份生日饭开始了. 今年朋友BOOK咗K11 Musea 蜀客. 系食川菜的. 环境及格局超正. 餐厅外面可以望都维港夜景.好吸睛. 而我系第一次去K11 Musea, 一入到去觉得自己成个大乡里咁. 真系好靓呀!职员安排我地入座后, 就望望餐牌. 餐牌上有好多不同菜式, 有套餐, 亦有散叫. 最吸引就系8点半后酸菜桂花鱼及水煮肥牛半价,好鬼抵酸菜桂鱼$428桂鱼的鱼肉冇骨,厚厚的一片, , 而且鱼肉非常非常滑溜。酸辣程度非常合当,再有少少麻的感觉。但不失鱼的鲜味。仲有酸菜、莴笋、豆芽又腍. 薯粉又弹牙。黄汤炖花胶 $188/位仲有一道菜系好有惊喜同埋要赞嘅就系黄汤炖花胶。汤又香又浓。花胶软滑又厚实, 口感一流,汤香浓得来又唔油腻,非常满足感。云腿菜芯炖花胶 $188/位另外仲叫咗云腿菜芯炖花胶,呢款汤就比较清,好有菜味。花胶亦都系软滑又厚实。椒盐豆腐粒 $88细细粒, 豆腐又滑又脆蒜泥白肉 $98卖相非常吸引,一片片白肉上铺上特制酱汁, 配上少少油面。酱汁有少少麻辣, 配搭非常好。成都担担面 $48/位细细碗, 面质唔错 , 不过一定要捞得好匀食, 因为面系冇味道的,必须要效
酸菜桂鱼$428
莴笋、豆芽又腍. 薯粉又弹牙。
黄汤炖花胶 $188/位
云腿菜芯炖花胶 $188/位
椒盐豆腐粒 $88
细细粒, 豆腐又滑又脆
蒜泥白肉 $98
成都担担面 $48/位
细细碗, 面质唔错 , 不过一定要捞得好匀食, 因为面系冇味道的,必须要效酱汁调味。
擂沙汤丸 $58
一碟有6粒,每位都好细, 而且卖相不好, 最初以为唔好食,点知一食落系好滑,芝麻好香。