2023-08-01 1092 浏览
呢日喺九龙城,想食泰国菜、日本菜 以外嘅美食🤣,即刻谂一谂,记起呢间西餐厅,就决定行过去开餐😋「法国🇫🇷烟熏BB鳝」:BB鳝 肉嫩带微微嘅烟熏香味🤩,温度系少少冻,配埋爽脆嘅沙律菜、青瓜、小蕃茄 一齐食,几清新🤩「白酒煮🍾新鲜纽西兰🇳🇿青口」:新西兰🇳🇿青口大大只,好新鲜,所以肉质鲜甜,仲几厚肉,兼带有白酒嘅清香🤩「香辣蚬肉扁意粉🍝」:Spaghetti alle vongole 系意大利🇮🇹其中一款 最普遍兼流行嘅 pasta 🇮🇹,亦都系 传统嘅 Neapolitan cuisine🤩,意大利人🇮🇹有两大煮法:bianco 或者 rosso,呢度系 bianco 嘅煮法,除咗蚬肉之外,加大量蒜片、橄榄油去煮(bianco 煮法 系唔加蕃茄),意大利面🇮🇹吸收咗 橄榄油、蒜汁、同埋蚬肉流出嚟嘅汁,好美味🤩,呢度亦都煮得有啲 al dente,仲加咗辣椒带微辣,啱我胃口🤩