2017-12-05 4104 浏览
会展有个bakery show,由于本人同朋友对焗品都系疯狂爱好者,行完已经攰到得返半条命,离开个时就净系想坐底食返餐。呢个时候,oyster house就出现了!离开会展,经中环广场天桥向铜锣湾方向(唔系湾仔地铁站个条)行去,一落楼梯转入第一条内街就已经系呢间情调小店既所在地。坐底咁攰梗系叫样即上既,就系海鲜拼盘啦。同埋主要因为只要叫两杯野饮就可以优惠价享用$99(星期一至三) $199(星期四至日)。配左杯house white,估唔到几好饮,易入口,偏甜,唔dry, acidity好balance,酒身较薄,系女仔会喜欢既酒。讲下个拼盘。生蚝一大一细,但其实系同一款蚝,虽然唔系专家,食唔出边度黎,但可以形容下。唔系好rich, 好creamy,反而系海水咸香,比较清新,配白酒唔太适合,因令白酒变酸,空口食口感味道更佳。带子鲜味,配上白酒更鲜甜!鲍鱼好入味,酱油既味道令成个人好醒胃,而且煮得软身,好易咬煎带子本菇木鱼丝带子一边煎得较硬一边较软,入口感觉好得意。本菇就已经煮淋,本身本菇菇味就唔浓,微弱既菇味同本身同是味道较淡既带子唔会互抢,平衡到两者既香,作为头盘都不失为一个好选择。

海鲜拼盘

带子鲜味,配上白酒更鲜甜!

鲍鱼好入味,酱油既味道令成个人好醒胃,而且煮得软身,好易咬

煎带子本菇木鱼丝
煎带子本菇木鱼丝

芝士菠菜焗蚝
芝士菠菜焗蚝

芝士唔系落得好多,主要系想带点香味。落左较多忌廉煮菠菜同蚝,虽然后都味唔够出,但菠菜好好食呢!

呢个前菜比之前既头盘浓味得多,两者形成强烈对比,系进入主菜既节奏。

烤安格斯牛扒
烤安格斯牛扒配薯菜

牛扒比较薄切,但够大块,可惜肥膏多左d。烤到有格仔纹但中心仍可以保持粉嫩,显出厨师功架。如牛扒可以厚一点,粉嫩部分和肉汁会更多,口感会更好。

香蕉拖肥蛋糕
招牌香蕉拖肥蛋糕

招牌蛋糕几乎系每枱必点。好多香蕉,上面的奶油香滑兼备,饼底的拖肥更是邪恶的甜,不过有点硬,可能放室温耐d会好d。

Cranberry juice
cranberry juice

甜甜酸酸,系最后饮系绝对正确,令我仲有胃口食甜品