2023-06-02 25 浏览
同朋友食日本野,估唔到美孚都有Omakase,餐厅环境舒适,坐Bar枱可以望著师傅整寿司☺️✅🔸Omakase-Lunch$580✅🔹寿司定食10贯$380同朋友叫咗唔同嘢食,有部份重复咗所以用🔸🔹区分一下🤣🔸🔹前菜沙律、汁煮萤光鱿鱼、松叶蟹肉配七色芝麻豆腐,豆腐味道唔错😍🔸🔹茶碗蒸茶碗蒸有粟米芯增加口感,蛋香滑溜🥚🔸刺身三款🐟石鲷:鱼肉厚实配柚子醋,柚子味道清新🐟赤贝:好爽甜,橙红色肉好新鲜🐟拖罗:油脂丰富,入口即溶,师傅建议要点豉油,我比较中意就咁食🔸烧北寄贝:呢次omakase都几多贝类,我都几钟意食☺️🔸牡丹虾牡丹虾味道鲜甜,虾膏同蓝色蟹籽将层次更丰富🔸酱油渍赤身前面都有食赤身,不够呢款系酱油渍,味道比较丰富🔸喜之次:烧过之后充满油香烧,调味带辛辣刺激味蕾🌶️🔸🔹蜜柑鲷:鱼带甜味🔸🔹帆立贝:配竹炭盐好特别🔸🔹池鱼呢款最好食,鱼香有份少,几新鲜🐟🔹三须:好特别嘅鱼名,厚实度中等🔹鲂𫚒:鱼肉软身,带淡淡甜味🔹真鲷:口感好滑、软身🔹金目鲷:烧过重油香🔹赤贝:朋友唔食赤贝俾咗我食,觉得刺身嘅比较爽甜🔹甘虾:虾加咗啲调味几特别🔹海胆寿司:口感Creamy,味道鲜甜🔹稻庭乌冬食咗咁多寿司,食返个

✅🔸Omakase-Lunch$580
✅🔹寿司定食10贯$380
同朋友叫咗唔同嘢食,有部份重复咗所以用🔸🔹区分一下🤣
🔸🔹前菜
沙律、汁煮萤光鱿鱼、松叶蟹肉配七色芝麻豆腐,豆腐味道唔错😍

🔸🔹茶碗蒸
茶碗蒸有粟米芯增加口感,蛋香滑溜🥚
🔸刺身三款
🐟石鲷:鱼肉厚实配柚子醋,柚子味道清新
🐟赤贝:好爽甜,橙红色肉好新鲜
🔸烧北寄贝:呢次omakase都几多贝类,我都几钟意食☺️
🔸牡丹虾
牡丹虾味道鲜甜,虾膏同蓝色蟹籽将层次更丰富
🔸酱油渍赤身
前面都有食赤身,不够呢款系酱油渍,味道比较丰富
🔸喜之次:烧过之后充满油香烧,调味带辛辣刺激味蕾🌶️

🔸🔹蜜柑鲷:鱼带甜味
🔸🔹帆立贝:配竹炭盐好特别
🔸🔹池鱼
呢款最好食,鱼香有份少,几新鲜🐟
🔹三须:好特别嘅鱼名,厚实度中等
🔹鲂𫚒:鱼肉软身,带淡淡甜味
🔹真鲷:口感好滑、软身
🔹金目鲷:烧过重油香
🔹赤贝:朋友唔食赤贝俾咗我食,觉得刺身嘅比较爽甜
🔹甘虾:虾加咗啲调味几特别
🔹海胆寿司:口感Creamy,味道鲜甜
🔹稻庭乌冬
食咗咁多寿司,食返个乌冬暖暖胃都几唔错,口感滑身
🔸碎葱拖罗、海胆、三文鱼籽丼
海胆Creamy,三文鱼籽鲜甜,三款食物都系我最爱,幸福嘅味道充满口腔☺️

🔸🔹甜品
红豆抹茶蕨饼🫘软糯香甜

💛好味指数:4.4/5 💜回头指数:4.1/5

📍美孚。友乐鮨 (美孚)
美孚美孚新邨兰秀道5号地舖