2024-06-16 95 浏览
星期六又落雨,冇得户外活动,叹返个下午茶系唔错选择。朋友带我嚟到鲗鱼涌呢间蓝色小屋cafe。我地点了个走进仙境下午茶盒(2人份)慢慢叹。下午茶盒上枱卖相相当吸引,非常适合打卡,色彩缤纷真系犹如走进仙境咁,见到心情即刻变靓。玻璃宝盒入边铺满绿油油嘅草地,上面有啲石块,上面就摆咗精致美味嘅茶点。我哋先食咸点, 烟熏鲑鱼奶油起司烤三明治,烤牛肉奶油起司烤三明治。好精致,用小竹签串起,三文治烘得非常酥脆,馅料满满。Scone 有两款口味,培根洋葱迷你松饼,同埋班兰椰子迷你松饼。我比较钟意咸味的培根洋葱松饼,松饼外脆内软,加上洋葱,香葱同埋微脆嘅烟肉,香气十足,而且有口感。迷你牛角包窝夫配莓果酱和椰子奶油好吸引,牛角包窝夫冇得输,蘸上香甜的草莓酱同埋椰子奶油,味道层次丰富。蛋糕有两款口味,芝麻费南雪及香橙伯爵茶费南雪。芝麻费南雪有惊喜,黑白芝麻铺满咗响蛋糕上边,非常脆口,而且蛋糕湿润,芝麻味好突出。另外还有两款甜点,蜂蜜杂锦水果乳酪和巧克力榛果奶冻。杂锦水果乳酪,呢款希腊乳酪比较清淡,无糖口味配上蓝莓同士多啤梨,感觉健康轻盈,又香滑。巧克力榛果奶冻好惊艳,美美的有金箔做装饰,朱古力味香浓,奶冻

巧克力榛果奶冻好惊艳,美美的有金箔做装饰,朱古力味香浓,奶冻好香滑,朋友一试便爱上。

呢个下午茶盒set仲包两杯饮品,我哋分别叫咗宇治抹茶latte同埋Ginger tumeric 。
宇治抹茶latte有好靓嘅拉花,宇治抹茶味香醇,唔错。

Ginger tumeric 以橙汁柠檬汁同埋黄姜粉调配而成,估唔到用黄姜粉调制嘅饮品味道几特别,同橙味同柠檬配合得好好。

呢个下午茶set原来食落都几饱肚,卖相精致,味道不错,我哋渡过咗一个好愉快嘅下午。