2024-06-06
展开我嘅呢个美食旅程,我今晚嚟到咗位于西环嘅「Cafe 2 Oyster n Grill」餐厅。原来视觉👀嗅觉👃🏻味觉👅在厨师嘅手艺上都可以发挥得淋漓尽致,而这一切都令我食得好满足。首先我就要讲吓👉🏻👉🏻👉🏻佢地嘅主角 - 生蚝,呢个生蚝新鲜、饱满、口感有劲,一试之下就知道,佢地嘅生蚝真系有一种不同嘅美妙。仲要有著浓厚鲜味,实在令人一试爱上,更加迫不及待嚟第二口品尝!🦪😋 接住我就开始尝试佢哋嘅西班牙蒜蓉虾。厨师会将每只虾放系pan上,加蒜蓉同时将牛油及香草并用熟练的手法煎至完美的状态。其虾肉质鲜甜富有弹性,吃落去实在是鲜嫩弹牙,整个人都为之振奋,让我越吃越觉鲜美,而面包上更是吸收咗所有嘅美味!🦐🥖🤤西班牙海鲜烩饭,虽然只系一碟主菜,但真系好好食。饭质软熟、口感扎实,再配上新鲜海鲜同巴马臣芝士,每一口都好有层次感。青口、带子、地中海虾带来嘅海洋鲜味与烩饭完美咁融合喺一齐,味道真系极佳到令人赞不绝口。美国安格斯肉眼牛扒12安士,肉味十足。呢块肉质超软腍,肉质特别细嫩,带有嚼劲。肉汁随著切开渗出,布满整个口腔🥩🙌完美嘅晚餐团圆之作就系佢们嘅Lychee Martini , 当清甜嘅荔枝味道
接住我就开始尝试佢哋嘅西班牙蒜蓉虾。厨师会将每只虾放系pan上,加蒜蓉同时将牛油及香草并用熟练的手法煎至完美的状态。其虾肉质鲜甜富有弹性,吃落去实在是鲜嫩弹牙,整个人都为之振奋,让我越吃越觉鲜美,而面包上更是吸收咗所有嘅美味!🦐🥖🤤 西班牙海鲜烩饭,虽然只系一碟主菜,但真系好好食。饭质软熟、口感扎实,再配上新鲜海鲜同巴马臣芝士,每一口都好有层次感。青口、带子、地中海虾带来嘅海洋鲜味与烩饭完美咁融合喺一齐,味道真系极佳到令人赞不绝口。
完美嘅晚餐团圆之作就系佢们嘅Lychee Martini , 当清甜嘅荔枝味道混合上马丁尼嘅香醇,就系perfect match!!~~