2022-07-07
自从「中环街市」被活化之后,真喺令呢座历史建筑物带嚟180°转变,再者,内里开咗好多特色小店、餐厅,又搞吓展览,真喺带动多咗好多人流。讲到食,地下层更僻作美食广场,晌中环,美食广场真喺唔多,而呢个「中环食坊」搞得唔错。美食广场内有10间店铺,兜咗个睇睇,就想试试星马嘢,因为,印象中都好一段时间无食过,而小弟本身都几钟意星马菜。故此,就兜到过嚟近「德辅道中」呢边入口,主打新加坡菜嘅「蒲罗」(Pulau)晌佢铺面对住仲有多张餐枱,咁就更加方便。其实,整个美食广场仲有好多位,室内、室外都有,而一堆室外位仲设定成一个庭园,犹如城中绿洲,感觉几唔错,不过,一来费事捧住啲食物搬嚟搬去,二来天气有点闷热,都喺凉吓冷气舒服啲。晚市嘅选择就一张列表睇晒,上截喺主食,下截喺轻食,全部都喺散点,很可惜无啲加配优惠嘅选项,店家主要供应食物,如想饮嘢就要去另外啲铺头买喇。为方便客人,场内亦提供冷热饮用水,而旁边仲有部自动洗手机,又几好㖞。除晌柜位落单,亦可以利用二维码落单,更方便快捷。娘惹茶熏鸭配鸡油香饭及苏东鱼丸鸡汤 $82平常食星马嘢,主要都喺海南鸡饭、喇沙米线、肉骨茶,今次就专登拣啲未试过嘅。老友拣嘅茶熏
除晌柜位落单,亦可以利用二维码落单,更方便快捷。 娘惹茶熏鸭配鸡油香饭及苏东鱼丸鸡汤 $82
平常食星马嘢,主要都喺海南鸡饭、喇沙米线、肉骨茶,今次就专登拣啲未试过嘅。老友拣嘅茶熏鸭,其实就好饮似平常食嘅烟鸭胸,啲鸭胸肉好嫩好弹牙,好重烟熏香,兼且份量多,而配嘅鸡油饭好食㖞,饭粒分明,富油香,但就唔会好油腻。 巴东牛肉斑兰椰浆饭配苏东鱼丸鸡汤 $78
小弟就拣咗巴东牛肉,贪佢配班兰椰浆饭,此外,更有少少食马拉碟头嘢嘅配菜:花生粒、青瓜片同鱼干,平常多数见喺煎蛋,但呢度就俾半只溏心蛋,整体嚟讲都几丰富。 先饮饮个鸡汤,几清香,但个人而言就有少少咸咸,幸而啲鱼丸唔错,唔似港式啲咁弹牙得咁交关,但就好有鱼味。 青青绿绿嘅椰浆饭真喺份外抢眼,饭粒分明,入口好软熟,而班兰味算喺几突出,带出丝丝清甜香味。 至于「黑掹掹」嘅巴东牛肉,份量可不少,咬落极之松化,除肉香,仲渗出复杂嘅香料味,再带少许辣劲,有一定质素。
街头鸡肉串烧 $62
除咗两个主食,我哋亦想试试店家嘅轻食,所以,追加咗一客鸡肉串烧。睇样就烧得几靓仔,食落又真喺唔错,唔会烧到好干,仲食到鸡肉嘅嫩滑感,而附上嘅沙嗲真喺正,香浓惹味,富花生香,为串烧嘅味道提升几个层次。 刚才落单时,店员顺口为我推介附近另一家店「亚答屋」(Attap),正正喺佢哋嘅姊妹店,有机会下一次都可以试吓,不过,问过收银位妹妹仔,两间店都喺要分开各自落单,顺手影埋个餐牌俾大家参考。 今餐晚饭味道都唔错,以中环区而言,价位都喺咁上下啦。晌美食广场食嘢胜在自由,而且,选择又多,更唔收加一。