2010-07-11
先要好好多谢食友帮手订位同订埋我想食嘅菜色........要食友100忙之中搅埋d额外嘢.......真喺lots of appreciation.......jul 09, 10,4人来dinner,叫咗 :1) 香葱皮蛋豆腐 (hk$18)-因为1些事要迟到-友人们先叫住呢个小食食住先,所以无相睇-不过佢哋竟然1d都无留比我试吓.....真喺太过份啦.....-友人仲要话几好食添~~~~2) 生煎锅贴 (hk$12/ 2只)-友人们都叫埋呢个-上枱时刚好赶得及来到-皮唔厚,唔会食到成口粉-个肉馅都ok3) 凤翼飞翔-相信呢个要预订先有得食,因睇晒餐牌都无,不过墙上嘅menu我就无睇晒-第1次食呢个点心-皮薄,带点烟韧,最好味就喺中间嘅肉馅,充满芹香,肉又松-另外只虾亦称职,带爽之余,当食到虾尾嘅部份时,最后1口嘅舌根食到虾嘅鲜味,呢点真喺难得,因用上了新鲜靓虾4) 萝卜丝酥饼-喺我哋围内嘅食友中,呢个名物佢哋赞不绝口,我1直都好想嚟食-今日终于食到,好期待嘅1刻-望落个酥饼都几好样㖞,层次分明,酥松而薄-比个皮做得更好嘅就喺佢嘅萝卜馅,热呼呼到要小心烫亲嘴巴-明显的见到1条条嘅萝卜

1) 香葱皮蛋豆腐 (hk$18)
-因为1些事要迟到
-友人们先叫住呢个小食食住先,所以无相睇
-友人仲要话几好食添~~~~

2) 生煎锅贴 (hk$12/ 2只)
-友人们都叫埋呢个
-上枱时刚好赶得及来到
-皮唔厚,唔会食到成口粉
-个肉馅都ok

3) 凤翼飞翔
-第1次食呢个点心
-皮薄,带点烟韧,最好味就喺中间嘅肉馅,充满芹香,肉又松

4) 萝卜丝酥饼
-今日终于食到,好期待嘅1刻
-望落个酥饼都几好样㖞,层次分明,酥松而薄
-比个皮做得更好嘅就喺佢嘅萝卜馅,热呼呼到要小心烫亲嘴巴
-明显的见到1条条嘅萝卜丝,又腍又甜,仲要好juicy添,味道不淡
-真喺唔知佢点可以整成咁,怀疑好似灌汤饺咁,+入些少雪成啫喱状嘅上汤

5) 南翔小笼包 (hk$12/ 2只)
-佢嘅小笼包又喺我哋围内食友之中出名多汁,又唔易穿 (sorry张相out focus咗)
-皮薄,顶位嘅皮唔会厚同硬,有韧性,跟据食友嘅测试方法,摇咗几吓,都无穿
-我小心翼翼将佢放在匙"羮"上,咬开天窗,先吸里面嘅汤汁,很鲜味
-肉馅正常

6) 蜜汁火肪
-火腿咸味刚好,不过咸香味不重
-味甜本来就喺呢度菜嘅本质,但就未去到清甜
-连埋面包夹住食,呢个面包好大块,完全可以将火腿收得好好,略嫌个面包体积大了点,抢了火腿嘅镜
-全碟最出色反而喺垫底嘅莲子,份量真喺好多,又松化,好有质素

7) 醉鸡 (hk$28)
-皮的确爽,但如果酒味能入味点就好好多

* 再1次多谢食友嘅打点...........呢度都几多人,所以不时见到有人排队

* 因为人数太少,所以订唔到凉卷作为甜品

* 心情本来很不快+frustrate,幸好1早约有呢个局,借助美食,+埋同朋友天南地北,分散了心中嘅郁结............因唔好阻住人做生意.........我哋之后再揾地方饮嘢.......𠮶晚好彩有友人们陪伴.........否则会是相当难过嘅晚上~~~~
2010-07-09