2014-09-02 2466 浏览
讲起食,我好有要求同心得咖。所以泥紧我会一口气为大家介绍三家我近排食左,而且觉得直推荐的食府。分享一下我的味觉之旅。先介绍第一个,我至喜欢的打边炉,今次就泥到美食云集的九龙城了。咪睇九龙城好似旧区呀,间间舖都有料到,你去街边食串串烧都有惊喜咖。所以今次我去的地点就系个名好有型的大边炉了。上楼的大边炉,唔怕开门关门攻一道热气同尘入泥,环境好舒适,冷气充足。枱同枱之间间隔充裕,坐得舒服,一到歩叫左两jar 边炉孖宝,酸梅汤同竹蔗茅根。呢度的职员个个都好有礼貌。同我地介绍有咩正野食。好啦。最后我叫左麻辣汤底+ 皮蛋清汤(一浓一淡,balance 点)安格斯牛肉,本地手切牛肩肉,牛系打边炉唔少得的美食,叫左安格斯牛同本地手切牛肩肉。安格斯牛劲嫩滑,充满牛鲜味,厚薄适中。一食唔停口,滚五秒就刚刚好,口感同质感到一流!因为想试多一种牛,所以叫左细,但份量都好够,果然真材实料。再泥本地牛肩肉,牛肩肉系牛味最重,最有质感弹性同均匀的部分。所以系我必吃的部份,呢个肩肉就算滚耐左都唔会硬,正到不得,绝对系爱牛人士必吃。海鲜蛋角,呢个直情要比5个like , 首先呢个菜式之前未见过,原来蛋角要即叫即整。上枱
讲起食,我好有要求同心得咖。
麻辣汤底+ 皮蛋清汤
安格斯牛肉,本地手切牛肩肉,
安格斯牛肉
因为想试多一种牛,所以叫左细,但份量都好够,果然真材实料。
本地手切牛肩肉
海鲜蛋角
海鲜蛋角,呢个直情要比5个like , 首先呢个菜式之前未见过,原来蛋角要即叫即整。上枱热辣辣,可以即食可以滚系汤度吸下味。厨师包得好功夫,不会散不会爆。蛋角内海鲜足料,有鲜虾,同大大嚄带子,好甜好正,绝对系一定要叫再泥多round !
必点三秒腐皮
另外一个必点三秒腐皮。这里的炸腐皮系自家制,即叫即整,炸腐皮炸得够松化,层数多而且够薄,又大嚄,师父预先吸好油,上台不会油腻腻的。滚三秒。有说不出的好味道。新鲜程度爆灯。
鱼皮饺,大只又多汁
叹过大边炉的食评,发现大家都钟爱佢地的饺子,可惜当日无食到。但叫左另外一样我觉得好出色的。就系鱼皮饺。呢个鱼皮饺,大只又多汁,而且唔易散。睇得出用料靓。
必吃炸鱼皮
当然仲有必吃炸鱼皮啦。干身卜卜脆。而且大片唔易碎。我仲叫左竹苼,生根,手打虾丸,墨鱼丸。要赞大边炉用料真系靓,你睇竹苼好白好靓,份量够大不欺场。手打丸起弹牙。一口气连食四粒。
大边炉的鱼面
到尾声,当然叫个面食下啦。我最中意鱼面,有得玩有得食。大边炉的鱼面同平时食到的不同,佢地用左鲮鱼肉,一样咁正,配上陈皮香味。不抢更带出鲮鱼肉味。比起平时食开的白鱼鱼面更清新而且有弹性。perfect .
唔知大家有无同我一样的谂法,最怕去打边炉抽气力不足,搅到周围布满水气,但人都无咩心情,系大边炉就完全无呢个问题,抽风系统完善,食完唔会一阵味。而且环境干净舒适,干净。服务周到。价格合理,份量够大。

题外话/补充资料: * 如果餐厅餐牌可以比客人选一些简单的下火甜品,如凉粉,马提糕。会更好。
2014-08-20
麻辣汤底+ 皮蛋清汤