2022-09-07 312 浏览
早排同亲戚叙旧,佢同我分享咗一啲佢喺大角咀大同新村成长嘅往事。时光飞逝,大同新村而家仍然系未拆,保存住一份古典嘅味道。今日工作咁啱经过𠮶头,就顺便喺𠮶边食埋晚饭。行吓行吓,就被呢间门口写住"上海老家"嘅餐厅吸引咗,然后入去食晚饭。因为系星期一嘅缘故,时间亦都比较早,所以餐厅入边都唔算太多人。就坐之后,侍应哥哥到攞咗一壶热水俾我哋清洁啲碗碗碟碟,并且简单介绍左个餐牌。因为我同朋友都唔系好食得辣,所以我哋就嗌左三个𩠌,包括 (1) 鸡丝粉皮, (2) 顺嫂鱼羹, (3) 回锅肉炒粗面 (小辣)。(1) 鸡丝粉皮- 鸡肉鲜甜美味,配上香浓的花生芝麻酱,特别开胃,系一个唔错嘅前菜。青瓜丝亦都切得好幼细,完全唔会有喧宾夺主嘅感觉。(2) 顺嫂鱼羹- 呢个系杭州传统嘅菜式。上海老家都有跟足传统去做,鱼皮同埋鱼骨都系预先筛走,剩返鱼肉,再加入蛋花,云耳,姜丝,笋等等。份量多,食完一碗又一碗😊。温度同埋味道都控制得恰到好处。(3) 回锅肉炒粗面- 师兄知道我哋唔系好食得辣又想食呢个𩠌,特登安排小立俾我哋。粗面嘅口感做得好好,再配上冬菇丝同埋菜,以及系回锅肉,够晒镬气。呢啲𩠌一定系屋企唔会煮,只会系出街

(1) 鸡丝粉皮

(2) 顺嫂鱼羹

(3) 回锅肉炒粗面
- 师兄知道我哋唔系好食得辣又想食呢个𩠌,特登安排小立俾我哋。粗面嘅口感做得好好,再配上冬菇丝同埋菜,以及系回锅肉,够晒镬气。呢啲𩠌一定系屋企唔会煮,只会系出街食到。😗

最后我哋仲加多只熏蛋,为我哋嘅晚餐画上完美句号。唔好睇佢其貌不扬,其实烟熏味好香㗎!!

得两个人真系食唔到好多𩠌,下次要多啲人嚟试吓其他𩠌例如酸菜鱼先😗😗
鸡丝粉皮
顺嫂鱼羹
回锅肉炒粗面
熏蛋
2022-09-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
鸡丝粉皮
顺嫂鱼羹