2012-03-30 542 浏览
鹿鸣春系老字号既京菜馆,成名已久,好多介绍香港的旅游书都会介绍,所以我去到既时候真系有好多外国人,来自欧美日韩中的人都有…… 有d似我都系旅客虽然订左位,但系都要等左成30分钟,有点儿无奈,不过个经理都讲左好多次唔好意思,可能真系太爆,咁就等下啦食中菜有样野麻烦,就系咩都好似好好食,咩都好想食!!!!! 但最后都要决定点咩菜既小食拼盆,有牛脷、海蜇、荀、萝卜、牛展同青瓜,色香味既色做得唔错,味道就普普通通,正路冷盘一个啦赛螃蟹,炒得刚刚好,蛋唔怕老,加埋醋真系好好食京爆羊肉,爆得香喷喷,d葱应该几新鲜因为好好食,都唔会炒得老哂,味道偏咸少少但系京爆羊肉味道唔够重又会唔好食清炒虾仁,虾仁尚算大粒,入口爽口,质感不错,够哂清香又够虾味酒糟鸭肝,有朋友介绍,但有少少失望,鸭肝唔算嫩滑,可能食左几味𩠌所以觉得有点腻,但甜甜地如果一开始送饭可能感觉会良好d榨菜肉松酿叉子烧饼,初初傻傻下只系叫左个叉子烧饼,原来要叫多个肉松黎夹,个经理叔叔话返俾我地知先知,所以后加个榨菜肉松,我地叫个经理叔叔话快d啦,如果唔系个叉子烧饼冻架啦。点知转个头真系好快经理叔叔真系拎左出黎,好似佢炒出黎咁XD 讲完笑话,个

小食拼盆
赛螃蟹,炒得刚刚好,蛋唔怕老,加埋醋真系好好食
赛螃蟹
京爆羊肉
清炒虾仁
酒糟鸭肝
榨菜肉松酿叉子烧饼,初初傻傻下只系叫左个叉子烧饼,原来要叫多个肉松黎夹,个经理叔叔话返俾我地知先知,所以后加个榨菜肉松,我地叫个经理叔叔话快d啦,如果唔系个叉子烧饼冻架啦。点知转个头真系好快经理叔叔真系拎左出黎,好似佢炒出黎咁XD 讲完笑话,个叉子烧饼夹榨菜肉松几好食,榨菜肉松咸就一定系咸架啦,但夹埋叉子烧饼味道岩岩好,可能夹云丝卷都好好食
榨菜肉松酿叉子烧饼
北京填鸭,京菜主打! 睇住个师傅好熟手咁切完上台,鸭都真系几香,但系听讲正宗北京填鸭应该系无连肉?! 真系唔清楚,但系都好好食
北京填鸭
拔丝苹果,甜品时候! 侍应系你面前拔俾你睇,但唔知系唔系佢拔既时间唔够长,个皮好似差少少唔够脆,但系都好好食!
拔丝苹果
整体黎讲系呢间老字号真系几好feel,行开行埋都系叔叔伯伯人马,全部都似系做左好耐既老员工,而个经理叔叔又好人,又同我地讲笑,野食方面又不错,还算有水准,无走到样,可以一试!!
2012-02-07
等候时间
30 分钟 (堂食)
赛螃蟹
京爆羊肉