2023-12-28
金凤大餐厅 (晴朗商场)📍九龙城德朗邨沐虹街12号晴朗商场地下B003-004号舖启德Airside开左咁耐,今日难得同朋友一齐放假,就决定去睇下圣诞装饰行下街,夜晚想食锯扒,所以就系openrice揾到呢间历史悠久嘅金凤大餐厅🍴金凤大餐厅创立于1969年,到今年已经有成54年历史👍👍好厉害😎平日夜晚大约七点左右到餐厅,已经见到全场full晒🤣重有几个人系门外等紧位添🤣每一个套餐包牛油餐包餐汤同餐饮,落单冇耐已经上左两个暖笠笠嘅餐包,餐包非常软熟🥖👍👍餐汤就可以简白汤或红汤,我地就叫咗各一个,一个忌廉汤一个罗宋汤,热辣辣,好有怀旧港式扒房嘅味道😎😎饮品方面,叫冻饮竟然唔使加钱,我哋叫咗一杯热朱古力一杯冻可立克🤩食物方面就order左👇50周年特别版~贵族牛扒套餐 (蒜蓉汁)五成熟 $208🐮可以选择用铁板上或者碟上,冬天当然要用铁板上热住d食物啦,铁板嘅形状系一只牛,十分贴切🤣🤣🤣用左美国牛肩扒,牛肉味浓郁,肉质好厚又嫩👍切开重好juicy,好味道🐮👍旁边重有薯条同翠肉瓜作伴碟👍推荐指数:9/10杂扒饭黑椒汁🍚🥄 $82有猪扒、牛扒、荷包蛋、翠肉瓜同肠仔,本身以为猪扒同牛扒一定好薄切,
📍九龙城德朗邨沐虹街12号晴朗商场地下B003-004号舖
50周年特别版~贵族牛扒套餐 (蒜蓉汁)五成熟 $208🐮
推荐指数:9/10
杂扒饭黑椒汁🍚🥄 $82
有猪扒、牛扒、荷包蛋、翠肉瓜同肠仔,本身以为猪扒同牛扒一定好薄切,但一上枱见到都有一定厚度,食落重要有脆边,份量都足够,呢个杂扒饭真系几抵食😋😋
推荐指数:9/10
整体黎讲,服务员态度好好,有笑容,餐厅环境舒适宽敞,食物上菜速度快,份量足,味道好食😋临走嘅时候 重见到有张menu系话有圣诞大餐食,不过因为当日已经过左25号圣诞节,所以就冇啦,下年圣诞希望可以黎试下啦~