餐厅: 蛇王芬
资讯:

2022-12-04 49 浏览
踏入12月,天气终于转凉,最啱食蛇同煲仔饭。今日去左中环既蛇王芬食饭。入座时,老板好热情,同我地介绍佢地招牌菜,仲讲左少少间舖既背景。蛇王芬开左过百几年,而家传到第四代,除左蛇羹驰名外,佢地既腊肠润肠都系必试。由于厨房内既都系啲有好多年经验既厨师,小菜绝对有一定保证。冬瓜盅都系老板推介,但由于要预先订,我地今次就食唔到喇,唯有下次再试。综合左老板意见,我地叫左以下菜式:蛇羹一人餐有一碗蛇羹同一碗生炒糯米饭,蛇羹好足料,好多蛇肉同冬菇丝,味道清清地,唔会好重花椒八角味,反而有啲香草既清香。建议唔落醋,食佢既原汁原味。糯米饭有别于坊间,啲饭粒粒分明唔会痴埋一团,而且软硬适中,调味亦啱啱好,简单一碗饭展现出厨师功架红烧北菇豆腐豆腐炸至金黄,一口大小,内里仲保持嫩滑,芡汁唔太稠,刚好挂喺豆腐上,北菇好厚肉,好味既但唔系好突出。橙香骨卖相已经好高分,每件肉骨都被酱汁包围住,橙皮香+果汁酸甜+橙酒轻微既涩完美配合,忍唔住食完一旧又一旧。鸳鸯肠滑鸡煲仔饭腊肠润肠唔会好肥,但依然有油香又唔太硬,最惊喜系个饭,有鸡油香又有炭火香味,一试难忘。虽然叫蛇王芬,原来佢地既煲仔饭同小菜更出式,80几年老字号并非

综合左老板意见,我地叫左以下菜式:
蛇羹一人餐

红烧北菇豆腐

橙香骨

鸳鸯肠滑鸡煲仔饭

虽然叫蛇王芬,原来佢地既煲仔饭同小菜更出式,80几年老字号并非得个名。