2022-10-20 391 浏览
今日又系食在元朗,呢间位置元朗广场附近既北京水饺店行经过好多次,门口摆在d馅饼出黎外卖,而门口餐牌都列左d上海菜既餐牌,睇返门口格局都算一间老店,今日就一于试下啦。小店环境不大,但都有差唔多8-10张枱,格局都比较旧式,可见小店都有一段历史无番新过,中午时间都有6成客人。睇过下餐牌有午市套餐送豆浆,正价餐款式都离唔开猪排,上海粗炒之类,其中一项比较特别就系日式拉面底,但𩠌菜就都系上海式,小食方面有d馅饼呀,炸春卷之类香口野。担担水饺面先讲面系用上海拉面,面量都几多下,食落算爽口,唔会太腍,担担汁就比较淡d,无乜花生味只有超轻微既辣,同有d肉碎咁,比较一般,招牌北京水饺我觉得皮太厚比较硬,内馅系韮菜加d猪肉碎,都只系一般般。豆浆跟餐既豆浆,正价1杯8蚊,唔会好甜豆味都唔算浓,系口感少少浓口,都属普通。镇江排骨云吞面同事拣既餐,我试左粒镇江排骨好腍,用筷子都可以轻松夹开肉同骨,味道少少酸甜,云吞有同样问题皮太厚,内馅事后问返佢系乜佢答我唔记得,所以收录唔到。牛肉馅饼上枱时少少热,饼皮都少少厚,内馅系d牛肉碎同洋葱,都系比较一般啦。整体黎讲就都系比较一般,价钱方便就中规中矩,叫做试下老店既手

,小食方面有d馅饼呀,炸春卷之类香口野。

担担水饺面

担担水饺面

豆浆

豆浆

镇江排骨云吞面

镇江排骨水云吞面

牛肉馅饼

牛肉馅饼

整体黎讲就都系比较一般,价钱方便就中规中矩,叫做试下老店既手势,比较对粢饭同春卷有d兴趣,下次有机会再试。