2023-07-09 582 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧点解啲私房菜喺香港真系越来越少,除咗生意难做竞争又大,咁可能系香港人心目中都系一样比较少接触嘅嘢,好似我成日去食唔同餐厅但系私房菜都系食得比较少,依间餐厅算系较为人知嘅私房菜之一系香港,食到好几样菜式都比较特别同埋创新。听到餐厅介绍有几道菜喺香港应该都唔一定会再食到!点解咁巴闭😎咁即系要睇埋落去啦!酒香鲍鱼 用颜色缤纷嘅匙羹每一只都放上一只鲍鱼,冻食酒味浓郁,口感软糯脆皮紫薯带子又系一个打卡之选,其实原本净系睇个样可能唔知佢系咩嚟㗎,因为呢佢系一个圆形嘅波入边包住紫薯蓉在中间有带子,冇谂过呢个配搭都几好冰镇咕噜肉招牌菜之一,原来冰镇咕噜肉令到佢嘅爱皮比较脆同冻,打卡之余有感觉到几新鲜玉环银丝蒸虾球鲜味十足嘅虾球加上节瓜既甜味,我屋企人都几钟意,啱晒大人细路仔蟹肉石榴球原来系一个够香港80年代嘅菜式,见到个外型系一个白色嘅球型,其实外皮系用蛋白造成,整个形状系一个锦囊寓意袋袋平安,比较考功夫,切开后入边流出丰富嘅蟹肉蟹肉!第一次食感到新奇又有小惊喜!中华国宴鸽另一道好特别的菜式,要花好多时间,可能睇相就睇唔到出嚟,原来佢系拆出一只
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

酒香鲍鱼

脆皮紫薯带子

冰镇咕噜肉

玉环银丝蒸虾球

蟹肉石榴球

中华国宴鸽
另一道好特别的菜式,要花好多时间,可能睇相就睇唔到出嚟,原来佢系拆出一只乳鸽的肉同皮,乳鸽肉再同虾胶混合系一齐,再将乳鸽皮组合系一斋,砌返一只乳鸽出嚟🙈
听到都觉得好难

樱花虾黑豚肉炒饭
镬气十足,充满咸香

最后加上佢哋嘅招牌甜品白芝麻布甸!