打住「米芝莲一星餐厅」嘅旗号,莆田近年分店越开越多。早两日同友人行街经过,既然行到饿饿地,就乘机入去朝下圣。莆田荃湾店环境清雅,装修简洁舒适,下午茶时段人流唔算多,大概只有4-5台客,职员可能为咗方便做嘢,唔想啲客分得太开,结果搞到大家都坐得好迫,再加上职员态度麻麻,不免令用餐过程少咗几分闲适,平添几分烦躁。餐具本身虽然别致,但干净程度只系一般,杯上有几挞可以抹得走嘅污渍,可见此店员工喺清洁上唔算十分上心,多少有啲倒胃口,有啲可惜。莆田嘅「下午茶·聚」有两个价位,分别系$49(2点心+主食+甜品)同$59(2小菜+主食+甜品),免茶钱,但需另收芥钱同加一。感觉上点心比小菜吸引,于是叫咗两个$49set:点心:杞子白米糕 + 古法蕃薯包杞子白米糕 + 莆田糯米丸主食:兴化炒米粉酱爆肉丝汤面甜品 (无得拣):一粒红枣银耳羹先讲最迟上菜嘅主食,兴化米粉系今餐嘅亮点(没有之一),米粉幼身但不粉糊,系真正嘅「白如雪,细如丝」,再配上惹味嘅配料,称得上系味浓鲜美,惟一缺点就系唔够热。珠玉在前,另一主食酱爆肉丝汤面就显得非常逊色。兴化米粉有几令人惊艳,肉丝汤面就有几令人失望,卖相普通,感觉似快餐店肉

感觉上点心比小菜吸引,于是叫咗两个$49set:

酱爆肉丝汤面

甜品 (无得拣):
一粒红枣银耳羹

兴化米粉

珠玉在前,另一主食酱爆肉丝汤面就显得非常逊色。兴化米粉有几令人惊艳,肉丝汤面就有几令人失望,卖相普通,感觉似快餐店肉丝米再多送一条菜。只有肉丝,没有酱爆,口味偏淡嘅我亦觉得唔够味,汤面唔够热令口感更差,以致食完成餐饭我仲后悔紧「早知唔叫酱爆肉丝汤面」。

酱爆肉丝汤面

点心同甜品以小碟形式盛载,放喺一个三格小木盒上菜,相当有心思。

上:古法蕃薯包、杞子白米糕、红枣银耳羹
下:莆田糯米丸、杞子白米糕、红枣银耳羹

本来系想要份酥炸莆田扁肉,不过职员话冇惟有叫两碟杞子白米糕,事实证明冇拣错。本来担心会好似一般白糖糕甜中带酸,但实际上莆田嘅杞子白米糕完全冇酸味,清甜得嚟口感亦相当软韧。

相比之蕃薯包同糯米丸就比较一般:糯米丸其实只系擂沙汤丸,入面有芝麻馅, 但系唔会太甜;蕃薯包冇咩蕃薯味,口感偏实,冇咩特别。

红枣银耳羹(涷)甜度适中,放喺最后食清清口腔内嘅油腻感就啱啱好。

同场加映莆田扁肉汤($19),系喺福建住过一段时间嘅友人点名要求叫嘅。莆田扁肉汤系「莆田十最」之一,友人嘅评价只系「尚可」同「过酸」,自己食完都觉得偏酸,食唔出汤头嘅原味,亦掩盖左扁肉嘅味道。细细碗,同样唔够热,令人惋惜。唔难食,但唔会觉得系一间餐厅招牌菜之一应有嘅水准。

莆田扁肉汤

以价钱嚟睇,莆田下午茶算系不过不失,口感轻盈唔算油腻,但无论系服务定食物质素,都好难同集团本身嘅口碑同殊荣扯上关系。会有下次,都只系睇在佢价钱尚算相宜同环境清雅嘅份上,而唔系佢「米芝莲一星」嘅美誉。
2019-01-02
兴化米粉