2023-11-05 74 浏览
难得今日放假就做个孝顺女带妈咪去食晚饭,见到联和墟有间叫「满屋定食」嘅餐厅,餐牌有好多选择,就决定入去试下。餐厅好阔落,有好多卡位,坐得好舒服,员工嘅态度都好友善,值得一赞。妈咪叫咗个地道海南鸡定食,而我就叫咗个冬阴功澳洲安格斯牛小排定食,跟餐小食有好多选择,包罗万有。两份定食都大大份,海南鸡饭味道鲜美,鸡肉嫩滑多汁,油饭大大碗,两个人食都绝对够食,米饭吸收鸡油风味,口感丰润。至于冬阴功澳洲安格斯牛小排定食,听个名都知道不得了,由于妈咪系唔食牛嘅,所以我可以一个人独食冬阴功汤汁浓郁,辣辣地好开胃,牛小排肉质细嫩,岩晒牛魔王我。另外仲叫咗个烧猪颈肉拼盘、小食拼盘同埋几串串烧。我劲中意猪颈肉同串烧嘅炭烧味道,食到停唔到口小食拼盘方面,我哋就拣咗F(北海道牛乳炸脆奶、日式芝士鱼肉卷、炸鸡软骨、和风蟹籽沙律)。炸物全部都炸得好脆,但食落又唔会好油腻,沙律味道清新。而我最钟意嘅就系炸鲜奶。嘢饮方面,除咗普通茶餐厅有嘅咖啡、茶之外,仲有一啲特色饮品。妈咪叫咗青柠梳打跟餐只需加$8。总括黎讲,「满屋定食」选择多,份量大,价钱实惠,服务态度好,身为粉岭街坊会再帮衬

冬阴功澳洲安格斯牛小排定食

另外仲叫咗个烧猪颈肉拼盘、小食拼盘同埋几串串烧。
我劲中意猪颈肉同串烧嘅炭烧味道,食到停唔到口

烧猪颈肉拼盘

北海道牛乳炸脆奶