2024-06-06 1375 浏览
無意中入左這間餐廳,因為門面不算起眼,再者上水區內泰國菜選擇少,本來沒太大期望。吃畢為之一亮,難怪離座的繁忙時間只有這家排長龍。星期六日的跟餐飲品冷熱同價,讚~ 斑蘭椰奶可以打卡亦好飲。椰汁為主,杯邊塗抹斑蘭醬,呢個安排方便自行調較甜度,鐘意濃味的人又可以直接挖來食。只需加$3的龍眼冰是高水準的出品,龍眼肉清甜。冰涼的糖水香甜之餘,也十分配合龍眼肉的清香。下單時點豬頸肉拼盤,以為只拼沙律而已,來的居然是三串燒。豬頸肉接近全份份量,爽口之餘,邊緣位的焦香模擬到碳爐效果,點埋魚露酸辣汁就更清爽。串燒雞牛豬各有一串,最喜歡雞肉大塊飽滿。泰式海鮮沙律帶淺酸而辣,青木瓜絲醃得入味,十分迎合我個人的口味。小小一份竟有3隻大蝦爽口且啖啖肉,加上2隻凍青口及一堆蜆肉,作為開胃前菜實在非常合適。主食我地要左海鮮喇沙配金邊粉,及安格斯澳洲牛船河。喇沙湯湯色看來很鮮艷,味道就偏星加坡式椰香味重但不重香料味。它的海鮮配料份量十足,而且帶有海鮮的鮮甜味,絕對是突出的關鍵。4隻大的連殼青口,加上8-10隻的新鮮蜆肉,另有3數片的花膠,性價比實在滿分。花膠沒有異味,煲得夠綿不錯。湯粉套餐配埋3款小食自由選擇,二叫左

星期六日的跟餐飲品冷熱同價,讚~

下單時點豬頸肉拼盤,以為只拼沙律而已,來的居然是三串燒。

串燒雞牛豬各有一串,最喜歡雞肉大塊飽滿。

主食我地要左海鮮喇沙配金邊粉,及安格斯澳洲牛船河。

湯粉套餐配埋3款小食自由選擇,二叫左6款不同小食,未食已經好開心。

炸廣島蠔是推薦的好物,脆漿薄而蠔肉飽滿多汁;

墨魚仔是我的至愛小食,這份墨魚仔做得爽口,帶甜的醬汁也能襯托出其海鮮的甜味;

雞軟骨份量頗大,如果有沙律醬伴碟更好;

泰式奶茶凍又係大大個,欣賞佢不太甜,喜歡的話更可以加入奶茶做茶凍;

冷茄子似日式木魚湯小菜,健康好食;

脆皮炸鮮奶則比較普通,用麵包卷鮮奶炸成,不太酥脆;

用了澳洲牛肩胛牛肉做的船河,湯頭特甜,又帶有油脂香。片片牛肉也是半生不
熟,保留嫰滑感入口柔滑。

平時唔食炸豬皮的我,又接受到船河濃牛肉湯配豬皮的口感,有驚喜。
2024-10-12 0 浏览
我間中來聯和墟食飯, 見到呢間店, 都係泰式食品(聯和墟都有好幾間泰式小店),便試試。 我點了一個巨人定食, 是海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河。份量都足夠,一個女子應該食唔晒, 似二人份量。食物味道好, 擺盤唔錯。 仲配有小食的選擇, 我選了南瓜🎃餅, 炸得唔錯, 不油膩。餐廳內環境新淨,店面雖小, 也坐得舒服。以前呢間店都係茶餐廳, 我都有支持。今次變身泰式菜小店, 希望小店繼續努力經營。 小店仲有其他叻沙面和串燒, 希望下次再試下!
餐廳內環境新淨,店面雖小, 也坐得舒服。
小店仲有其他叻沙面和串燒, 希望下次再試下!
巨人定食
2024-10-12
  • 海南雞飯
2024-10-11 123 浏览
今日假期,冇北上,就喺本港消費啦,作為一個粉嶺人,就睇吓粉嶺有咩好食啦,呢間餐廳粉嶺人都好高評價我決定嚟一會佢。我一個人挑咗兩個餐,夜晚就唔可以再食嘢啦食咗個特價午餐,冬陰功豬頸肉油麵,豬頸肉都好厚切,份量亦都足夠,明顯地係有炭香,肯定係炭燒,唔係求其煎熟個味道都剛剛好,唔會太鹹有油面就普普通通啦,冇乜特別,但係佢配料係足嘅:豆卜、半個熟蛋、泰國嘅芽菜,好似叫短豆芽有少少意猶未盡,就叫個西多士食,竟然有我最愛嘅斑斕,又有西多士,咁點可以唔要呢個呢?咁我擺靚啲俾大家睇吓先本身入面嘅餡都係斑斕醬,面頭一嚿牛油,再淋少少斑斕醬,好明顯係即整嘅,因為牛油嚟到嘅時候已經係半溶,佢冇額外比糖漿,如果你有需要可以問職員姐姐攞係有少少偏甜嘅,但係我呢個愛甜嘅人絕對接受得到,味道係可以嘅,我又覺得未去到好和諧,所以唔使特別叫佢杯泰茶都係標準,當然冇「紅色手指公」嗰間咁正宗啦,但係絕對頂吓癮係冇問題另外有杯佢哋嘅招牌凍咖啡,我就真係飲唔落啦,唯有拎返屋企再飲,個咖啡都係偏酸,但係好飲嘅。

我一個人挑咗兩個餐,夜晚就唔可以再食嘢啦

個味道都剛剛好,唔會太鹹

咁我擺靚啲俾大家睇吓先

2024-10-05 175 浏览
今天與家姐約好了前往粉嶺做義工,剛好途經聯和墟的一家餐廳 — 滿屋定食,是一家提供東南亞包括泰國、馬來西亞等食品的餐廳,我們品嚐了以下幾道美食。首先,姐姐選了喇沙安格斯牛小排套餐:主角是安格斯牛小排,肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的喇沙湯底,味道豐富濃郁,份量十足。套餐可選3款小食,選了蟹籽沙律,是很好的開胃菜;泰式炸蝦餅:蝦餅外酥內嫩,搭配微辣的泰式醬料,好吃;鹽酥雞:台灣地道小吃,調味恰到好處,非常美味。我選了喇沙蝦米粉套餐:嘩!湯碗鋪滿了至少9隻鮮蝦,湯底濃郁,米粉Q彈可口,配料新鮮;芝麻八爪魚仔口感豐富;越式蔬菜春卷:外皮炸得金黃酥脆,內餡清爽可口,好開胃。飲品方面,凍青檸梳打和凍柚子蜜都非常清涼解渴,口感爽口。滿屋定食提供豐富多樣的美食選擇,味道上乘,價格合理,值得一試。

2024-04-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-09-06 419 浏览
粉嶺一間泰式菜👍🏻👍🏻午市去到都full 左,都要排隊等位 本餐單都唔少嘢,有好多選擇 平日都有set menu 價錢相宜因為我地太三心兩意🤣所以我地叫左「雙併」 有飯有粉 清邁黃咖哩牛坑腩飯拼香葉肉碎船河:(跟配)呢口個系一個定食set 所以有埋小食跟冬蔭功湯好濃少辣,開胃湯品炸雞軟骨新鮮熱辣炸👍🏻👍🏻🐄🐮北海道牛乳炸脆奶外脆內軟 鮮奶都好滑🥛🍼追加小食:(追加)榴槤炸彈可以叫少麵,咁就唔怕浪費食物啦黃咖喱牛腩,重椰香味牛腩份量適合,鮮嫩唔會太韌👍🏻🐮香葉肉碎船河有泰國既味道👅 香葉味夠香夠濃郁加上唔同既配料地道班蘭椰特飲重椰奶🥛🥛加埋有d類似斑斕啫喱好飲有咬口海南雞飯拼冬蔭功魚蛋河冬蔭功湯芝麻八爪魚仔北海道牛乳炸脆奶榴槤炸彈雞好嫩滑 仲要今次比左雞髀☺️☺️☺️雞、豬、牛 串燒豬牛都唔錯,夾埋汁好惹味 肉質新鮮但雞燒完略嚴少少鞋 泰式奶茶,茶底夠濃!唔會死甜不錯,值得推介整體選擇性多,性價比高,值得大家一來‼️‼️🥳
粉嶺一間泰式菜👍🏻👍🏻
午市去到都full 左,都要排隊等位

本餐單都唔少嘢,有好多選擇
平日都有set menu
價錢相宜

因為我地太三心兩意🤣所以我地叫左「雙併」 有飯有粉

清邁黃咖哩牛坑腩飯拼香葉肉碎船河:(跟配)

呢口個系一個定食set 所以有埋小食跟

冬蔭功湯
好濃少辣,開胃湯品

炸雞軟骨
新鮮熱辣炸👍🏻👍🏻

🐄🐮北海道牛乳炸脆奶
外脆內軟 鮮奶都好滑🥛🍼
追加小食:(追加)榴槤炸彈

可以叫少麵,咁就唔怕浪費食物啦

黃咖喱牛腩,重椰香味
牛腩份量適合,鮮嫩唔會太韌👍🏻🐮
香葉肉碎船河

北海道牛乳炸脆奶
榴槤炸彈

雞好嫩滑 仲要今次比左雞髀☺️☺️☺️

雞、豬、牛 串燒
豬牛都唔錯,夾埋汁好惹味 肉質新鮮
但雞燒完略嚴少少鞋

泰式奶茶,茶底夠濃!
唔會死甜
不錯,值得推介

整體選擇性多,性價比高,值得大家一來‼️‼️🥳
2024-09-01 289 浏览
### 滿屋定食 食評位於粉嶺的滿屋定食,以其豐富多樣的定食選擇和地道的風味吸引了眾多食客。這裡的菜單融合了多種亞洲風味,無論是日式、泰式還是馬來西亞的特色,均能滿足不同口味的需求。以下是我在這裡的用餐體驗。#### 鮮魚片馬來喇沙湯這道鮮魚片馬來喇沙湯選擇了油麵作為底,湯底香濃,帶有微辣的馬來風味。魚片鮮嫩,與湯底的香料完美結合,讓人每一口都充滿驚喜。油麵吸收了湯汁的精華,口感滑順。這道菜的熱度適中,適合喜歡稍微辣味的食客。#### 定食選擇這裡的定食選擇多樣,我選擇了以下幾個搭配:- **A:和風蟹籽沙律** 沙律新鮮可口,蟹籽的鮮味與蔬菜的爽脆相得益彰,清新的口感非常適合搭配熱湯,為整體用餐增添了層次感。- **B:泰國炸蝦餅** 炸蝦餅外脆內嫩,蝦肉鮮香,搭配泰式醬汁,更加提味。這道小食不僅美味,還讓人感受到泰國料理的獨特魅力。- **C:泰茶奶凍** 這道甜品是用泰國奶茶製作的奶凍,口感滑順,香濃的茶香讓人回味無窮,十分適合作為餐後甜點。#### 追加小食我還追加了**廣島炸蠔**和**日式炸帶子**。廣島炸蠔外酥內嫩,海味濃郁,配上檸檬汁享用,清新爽口;而
### 滿屋定食 食評

#### 鮮魚片馬來喇沙湯

#### 定食選擇

這裡的定食選擇多樣,我選擇了以下幾個搭配:

- **A:和風蟹籽沙律**

- **B:泰國炸蝦餅**

- **C:泰茶奶凍**

#### 追加小食

我還追加了**廣島炸蠔**和**日式炸帶子**。廣島炸蠔外酥內嫩,海味濃郁,配上檸檬汁享用,清新爽口;而日式炸帶子則是另一種風味,帶有淡淡的海鮮甜味,炸得恰到好處,讓人難以抗拒。

#### 檳城蝦湯蝦蝦蝦

另一道必試菜品是檳城蝦湯,這次選擇了金邊粉。湯底鮮香濃郁,蝦的鮮味在湯中得到了完美的釋放。金邊粉的口感彈牙,與湯底的搭配十分和諧,讓人一口接一口。

#### 定食搭配

與檳城蝦湯搭配的定食同樣出色:

- **芝麻八爪魚仔**
八爪魚仔的口感極佳,芝麻的香氣恰到好處,讓這道小菜成為一個開胃的選擇。

- **南瓜脆薯餅**
外脆內軟,南瓜的甜味與薯餅的口感形成了完美的平衡,令人驚喜。

- **越式蔬菜春卷**
春卷外皮薄脆,內餡鮮香,搭配特製的醬汁,清新又美味。

#### 飲品選擇

最後,我點了一杯**凍泰式奶茶**,口味選擇少冰,茶香濃郁,甜度適中,是餐後的完美搭配。此外,這裡的地道班蘭咖啡也是一大亮點,香氣撲鼻,咖啡與班蘭的結合,讓人感受到獨特的風味。

### 總結

總的來說,滿屋定食是一個值得再次光顧的餐廳,無論是菜品的多樣性還是味道的獨特性,都讓人印象深刻。服務周到,環境舒適,非常適合與朋友或家人聚餐。下次來訪,我一定會挑戰更多的菜品!
2024-08-28 316 浏览
住係粉嶺假日都會出聯和墟食lunch, 呢間店鋪都食過好幾次, 最印象深刻係佢開新店時食既下午茶有個雞扒包併呢個海南雞飯, 好豐富又大大份, 味道都好好食😋所以之後都有返泥食。最近呢次太肚餓,等唔到下午茶,唯有食佢個午餐時段。老公叫左個海南雞飯定食,小食有薯餅同蝦餅,雞好滑,兩款醬汁都好惹味😋選擇困難症,最後我就叫左個蝦湯花膠海鮮配油麵定食,小食配蝦餅及斑斕布丁,還附上蟹籽沙律,好豐富睇到都好開心。我加左個鳳爪沙律,大大碟,多木瓜絲,價錢$48蚊🤭好抵食額外加多2串燒牛肉,即叫即燒飲品方面2個人同樣order泰式奶茶✌🏻
額外加多2串燒牛肉,即叫即燒
飲品方面2個人同樣order泰式奶茶✌🏻
🚩滿屋定食 今日同我隻小貓咪泡芙絕育🐱晨早流流又未食早餐|就係診所格離食埋野先餐廳偏向做街坊生意|有好多熟客仔〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈巨人炸雞翼餐肉煎蛋丁麵 $45滿足晒我所有願望|出前一丁麵底個人偏向再爽口啲|今次麵有啲煮耐左餐肉脆皮|浸住啲湯食一流雞翼醃得夠味|唔會炸到乾晒🌈鮮牛肉湯粉 $43有啲似越南湯粉|落咗金不換炸豬皮雖然係鮮牛肉但一啲都唔韌|舊舊都食到🌈牛油多士火腿奄列 $33大個手掌嘅奄列|裡面仲有啲半山熟嘅蛋汁多士有烘過|麵包本身味道偏甜🌈鮮嫩豬扒脆脆豬 $38脆豬滿滿嘅牛油香|豬扒唔會乾水沙律醬偏濕潤|所以整體都唔會乾身✨招牌熱咖啡 +$3 / 招牌凍咖啡 +$6咖啡一定要試吓!甘·香·濃完全冇茶記嗰種劣質咖啡苦澀味
🚩滿屋定食

✨招牌熱咖啡 +$3 / 招牌凍咖啡 +$6
咖啡一定要試吓!甘·香·濃
完全冇茶記嗰種劣質咖啡苦澀味
2024-08-14 334 浏览
今天跟朋友到粉嶺覓食,看見一間叫「滿屋定食」的小餐廳,裏面坐滿了不少人,於是便進去嘗試一下。鳳爪沙律 $48這個泰式鳳爪跟平常的有一點不一樣,上面鋪滿了白蘿蔔絲和紅蘿蔔絲,有一點點辣,但是很開胃。炒既生菜包 $52點了一份生菜包,選了辣味,還好,只有有少少辣,很惹味。臣人豬髀飯併雞絲河 $105這個套餐十分豐富,兩款肉的份量也很足夠,豬髀飯肉質軟熟,雞絲河的船麵上有配菜油渣,脆卜卜沒有油膩感,河粉的湯汁也很濃郁。另加$28多點了一個湯和兩款小食+一杯飲品。汁燒安格斯牛小排飯 $106安格斯牛小排質地很嫩滑,這裏起碼有六至八片牛小扒,份量有誠意,下面還有一隻蛋,燒汁再加蛋汁撈飯很Juicy很惹味。斑斕特飲斑斕味和椰子味各佔一半,很清新,也有一絲絲甜甜的味道。凍咖啡上面配有咖啡粉,很特別,咖啡味也很濃郁。各款食物都不錯,我們三人吃$327,很飽很飽,性價比也算ok!

鳳爪沙律 $48

炒既生菜包 $52
點了一份生菜包,選了辣味,還好,只有有少少辣,很惹味。

臣人豬髀飯併雞絲河 $105

汁燒安格斯牛小排飯 $106

斑斕特飲
斑斕味和椰子味各佔一半,很清新,也有一絲絲甜甜的味道。

凍咖啡
上面配有咖啡粉,很特別,咖啡味也很濃郁。

2024-08-14
2024-08-13 252 浏览
近排愛店😚😚😚超推丼飯👍🏻👍🏻Menu汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯 $106 (加左$28有三款小食+$10野飲)牛小排肉香腍,正中間仲有隻蛋,篤穿有蛋香味,同牛肉+飯食正正冬蔭公湯一如以往好飲班蘭奶凍都唔錯喎,好滑,又唔會太甜喇沙花膠海鮮 $124(加$28小食+$10野飲+加碟菜)花膠比得大舊而且多,麵掛到湯,d配料都好入味北海道牛乳炸脆奶外面夠脆,裡面d奶又滑又香燒雞全翼(2隻) $26真係好少食到大隻嘅雞翼,又燒得夠香,唔係靠調味粉遮味白桃乳酸梳打 & 地道班蘭咖啡地道班蘭咖啡一如以往好飲,班蘭味同咖啡好夾,白桃乳酸梳打唔會太甜,梳打又唔會太多汽,飲完唔會唔舒服
近排愛店😚😚😚超推丼飯👍🏻👍🏻

Menu

冬蔭公湯一如以往好飲

班蘭奶凍
都唔錯喎,好滑,又唔會太甜

喇沙花膠海鮮 $124(加$28小食+$10野飲+加碟菜)
花膠比得大舊而且多,麵掛到湯,d配料都好入味

北海道牛乳炸脆奶
外面夠脆,裡面d奶又滑又香

燒雞全翼(2隻) $26
真係好少食到大隻嘅雞翼,又燒得夠香,唔係靠調味粉遮味

白桃乳酸梳打 & 地道班蘭咖啡

2024-08-03
用餐时段
2024-07-23 262 浏览
今次嚟到粉嶺呢一間定食,初時以為係食日本嘢,原來主打日泰料理。咁特別一於試一試佢。一入門口環境都幾別緻,呢日係星期日,店員安排我哋坐卡位,可以慢慢食慢慢傾。炒嘅生菜包先嚟頭盤,呢個生菜包入面加入咗一啲硬粒粒,令到口感提升,揀咗辣味,配埋冰凍嘅生菜,口感一流。小食拼盤(泰式魚餅、炸蝦餅、炸雞軟骨、蟹籽沙律)小食拼盤一應俱全,又係一個日本x泰國嘅組合,個人心儀炸雞軟骨,份量極多,蝦餅同魚餅有水準。喇沙安格斯牛小排金邊粉牛肉上到嚟嘅時候大約係七成熟,咬落唔會太韌,沙嗲味濃郁。燒豬頸肉拼盤串燒拼盤,呢度唔係沙嗲醬,係一個類似日式醬油嘅醬汁,幾新穎喎,甜甜地同串燒都幾夾。日桃乳酸梳打味道有啲似忌廉溝鮮奶,消暑。凍泰式奶茶泰奶精神,唔會太甜,拍得住連鎖茶飲店嗰啲。班蘭咖啡斑斕味好濃郁,配埋咖啡,免卻左泰式咖啡嗰種苦澀味。
一入門口環境都幾別緻,
呢日係星期日,店員安排我哋坐卡位,可以慢慢食慢慢傾。

炒嘅生菜包

小食拼盤(泰式魚餅、炸蝦餅、炸雞軟骨、蟹籽沙律)

喇沙安格斯牛小排金邊粉

牛肉上到嚟嘅時候大約係七成熟,咬落唔會太韌,沙嗲味濃郁。

燒豬頸肉拼盤

日桃乳酸梳打
味道有啲似忌廉溝鮮奶,消暑。

凍泰式奶茶
泰奶精神,唔會太甜,拍得住連鎖茶飲店嗰啲。

班蘭咖啡
斑斕味好濃郁,配埋咖啡,免卻左泰式咖啡嗰種苦澀味。
2024-06-25 206 浏览
睇個名以為日本菜,原來係多國菜全場滿座,環境都算舒服睇睇餐牌,第一次睇真係好複雜,又多選擇又日本又泰國又馬來西亞咁而且套餐又好複雜足足用左十分鐘去消化個餐牌然後自助落單又比佢複雜既選項fake左初初以為得套餐,焗住要叫原來碌低少少有散叫冬陰公海南雞金邊粉冬陰公湯唔錯,海南雞好滑,兩款醬料都好特別日式牛小排飯上面有個生蛋撈飯因為飯太多,生蛋唔夠撈牛小排份量都幾多,味道好濃味,要配飯食加$12兩塊泰式魚餅完全無泰國香料味,普通,少辣另外泰國奶茶,味道嘛嘛
睇個名以為日本菜,原來係多國菜
全場滿座,環境都算舒服
睇睇餐牌,第一次睇真係好複雜,又多選擇
又日本又泰國又馬來西亞咁
而且套餐又好複雜
足足用左十分鐘去消化個餐牌
然後自助落單
又比佢複雜既選項fake左
初初以為得套餐,焗住要叫
原來碌低少少有散叫
冬陰公海南雞金邊粉
冬陰公湯唔錯,海南雞好滑,兩款醬料都好特別
日式牛小排飯
上面有個生蛋撈飯
因為飯太多,生蛋唔夠撈
牛小排份量都幾多,味道好濃味,要配飯食
加$12兩塊泰式魚餅
完全無泰國香料味,普通,少辣
另外泰國奶茶,味道嘛嘛
2024-06-16 190 浏览
呢間餐廳雖然叫滿屋定食,未嚟過嘅朋友一定以為係日式餐廳,其實呢度除咗有日式丼飯之外,亦都有唔同嘅泰式船麵小食俾你選擇。呢度嘅餐牌食物種類非常之豐富,如果選擇定食嘅話更加有唔同嘅配搭選擇。有選擇困難症嘅朋友一定係呢度非常之煩惱。串燒牛肉大大串有兩串,即叫即燒,醬汁非常入味, $30都唔使真係非常抵食。個燒牛肉串咁好食,忍唔住點多個豬頸肉串燒拼盤,同埋雞全翼,有齊晒豬,雞同埋牛串,啱晒同朋友一齊share。主食方面當日就點咗一個海南雞飯配豬肉肉碎船麵,海南雞非常嫩滑,配上蒜蓉醬汁,非常之好味。船麵嘅湯非常地道, 仲有可以加配唔同嘅小食,唔想食煎炸嘢都可以選擇灼菜,非常好嘅配搭。另一個主食朋友就點咗蝦湯海鮮金邊粉,蝦湯鹹香,海鮮份量種類非常之多。配上唔同嘅泰式小食,呢度就真係好似一間泰式餐廳一樣咁豐富。小食點多個炸鮮奶,炸鮮奶甜甜地,當做甜品真係一流。龍眼冰有唔少龍眼肉,味道非常之清甜,但唔會過甜。朋友點咗杯斑斕椰漿特飲,上到枱見到啲顏色真係非常之靚,椰漿嘅味道非常豐富。夏天嚟到點返杯特飲真係非常之解渴。

2024-05-23 205 浏览
喺聯和墟覓食 spot到呢間裝修似日式小店門口已經見到佢有好多款唔同嘅野食日、越、泰、星都有同屋企人嗌咗三款唔同嘅定食有湯有主食 仲可以揀兩款小食豬仔髀份量好多好腍雞軟骨大推!咖喱牛腩係最有驚喜!😛咖喱好入味,我好鍾意食😂😂啲牛腩都好腍,接近入口即溶海南雞飯就正常發揮個油飯睇落好開胃👀三個餐都係介乎80-90蚊之間 包一杯嘢飲Better than my expectation!不過店舖格局比較細可能坐得迫少少當日lunch時間都好多人嚟食值得黎試
喺聯和墟覓食 spot到呢間裝修似日式小店
門口已經見到佢有好多款唔同嘅野食
日、越、泰、星都有

同屋企人嗌咗三款唔同嘅定食

有湯有主食 仲可以揀兩款小食
豬仔髀份量好多好腍
雞軟骨大推!

咖喱牛腩係最有驚喜!😛
咖喱好入味,我好鍾意食😂😂
啲牛腩都好腍,接近入口即溶

海南雞飯就正常發揮
個油飯睇落好開胃👀

三個餐都係介乎80-90蚊之間 包一杯嘢飲
Better than my expectation!

不過店舖格局比較細
可能坐得迫少少
當日lunch時間都好多人嚟食
值得黎試
今日去粉嶺聯和墟探完朋友同佢個BB,朋友介紹呢邊有一間性價比好高嘅泰式餐廳,我哋就去呢到食個晚餐。見到Menu都好多選擇,花多眼亂😍😍佢啲套餐仲可以揀三款小食,再加飲品,真係好抵🫢🫢澳洲安格斯Pride Grade 牛小排金邊粉定食套餐$100牛小排幾嫩滑同淋,湯底好濃郁,有少少辣,唔錯,金邊粒份量好多; 小食揀左醬油冷茄子、單骨雞翼、泰茶奶凍,飲品揀左凍泰式奶茶(+$3)🧋。冷茄子好淋,凍冰冰好開胃😍單骨雞翼總共有三件,幾香口;泰茶奶凍好重奶味,飲品係泰式奶茶好似係泰國飲個啲咁地道正宗👍👍👍👍冬陰功蝦金邊粉定食套餐$100蝦有大概7-8隻,金邊粉份量好多,湯底有啲辣,夏天食一流。小食揀咗和風蟹籽沙律,青瓜做主,好清爽開胃;日式章魚餅,唔錯;紫心香芋丸,口感煙煙韌韌👍飲品揀咗香茅柳橙茉莉花茶(+$10)唔太甜,入口覺得好清新同有消暑感覺,呢個好好飲😆😆仲叫左個燒豬頸肉拼盤,豬頸肉燒到剛剛好,keep到juicy爽口得黎又香口,個拼盤仲有一串牛,一串豬同一串雞,全部都醃得同燒得好好味😋😋下次會食下佢其他的套餐😛😛

見到Menu都好多選擇,花多眼亂😍😍

佢啲套餐仲可以揀三款小食,再加飲品,真係好抵🫢🫢

冷茄子好淋,凍冰冰好開胃😍

下次會食下佢其他的套餐😛😛
  • 燒豬頸肉拼盤