2021-05-08 1339 浏览
喺世界各地都拥有分店嘅米芝莲餐厅「Zuma」,一直都久仰其大名。Zuma Hong Kong更加已经喺中环置地广场开业有14年,仲曾经入选为亚洲20大餐厅添。既然放咗喺bucket list咁耐,就衬住好朋友生日一齐去朝胜一下。加上咁啱见到DinningCity Hong Kong Restaurant Week 2021有Zuma,Dinner只需要$680起,当然要即刻Book咗佢啦!虽然Zuma喺置地广场,但因为佢喺自成一角,所以要搭Gucci旁边部升降机先上到去,通过扶手电梯最多只可以上到4楼,最后都系要搭返升降机。当晚Book咗7点,到场时都唔太多人,Scan个QR Code填完资料就可以入去。餐厅高楼底,分室内同室外座位,成个设计都好有格调。不过因为夜晚,所以唔太Feel到之前相见到嘅落地玻璃有几靓。餐厅仲有一个好长既Bar枱(又或者系Open Kitchen),可以俾食客望住厨师准备食物。 餐厅既侍应同食客比例都几高,单系一坐低已经有几个唔同职员轮流过黎加水、倒豉油、放袋等等。餐厅亦都贴心准备咗印有Zuma Logo嘅口罩信封俾食客,不过信封有点细,系唔能够平放一个口罩。

因为系Restaurant Week,所以Menu已经系Pre-set好,不过有几个item系要拣,包括系主菜要「麦面豉酱烧鸡腿肉」或是「麻香辣汁烧牛柳(加150蚊/每位)」、「火炙薄切和牛(加100蚊/碟)」同埋「时令水果盛位(加50蚊/每位)」。

而酒水方面,其实Menu系有做咗简单Pairing,可以拣特色Cocktail、清酒、白酒同红酒。不过最后我哋喺佢原本Wine Menu拣咗开枝720ml嘅Sake ($690)。因为放酒樽嘅冰桶放得比较远,所以无影到相,不过餐厅职员会将酒倒喺分酒瓶放喺台面,方便食客自己加酒。但其实成餐饭我哋都无自己加过,因为餐厅职员服务太殷勤,基本上一饮左两啖就会有人嚟加酒。

面豉汤

第一道前菜就系面豉汤,汤料足够且鲜味,但略有点咸(不过其实成餐饭每碟𩠌都偏咸)。

薄切油甘鱼配柚子松露汁

第二道菜系薄切油甘鱼配柚子松露汁,呢道菜有d惊喜而且好开胃,建议将鱼子连埋油甘鱼一齐食,入口有一阵清新柚子同松露味。

岩虾天妇罗

岩虾天妇罗送到嚟仲喺新鲜炸起,又热又脆,虾又新鲜,配合埋个酱超夹。

迷你牛肉他他筒

好高质嘅牛肉他他,完全感觉唔到阵生味,即使本身唔钟意食他他嘅人都觉得好食。虽然佢话喺迷你他他筒,但其实份量好足,一d都唔迷你。

火炙薄切和牛

我哋叫左两碟加100蚊嘅火炙薄切和牛 (店员话平时一碟都要200几),系和牛不过惊喜感不大,而且略有d太咸

辣味牛油果沙律

食咗咁多碟之后,食返个辣味牛油果沙律中和下啱啱好。辣味唔太重,不过配搭埋牛油果同沙律菜几清新下!

精选寿司及刺身盛合

其实呢个系mix咗三道菜嘅拼盘,包括寿司刺身盛位、日式生蚝刺身同辣味油甘鱼卷。阵容睇落好丰盛,而且每样嘢都好新鲜,特别系生蚝,有阵阵海水味

麦面豉酱烧鸡腿肉

其实食到呢道菜已经有d饱,烧鸡腿肉好Juicy,沾埋麦面豉酱又好夹,不过唔沾酱其实本身都几好食。

紫苏牛油甜粟米

呢道紫苏牛油甜粟米系我觉得最得意嘅一道菜,因为只系普通嘅粟米,但整到好Fancy咁。而且味道超甜,有又阵烤烘味道,好似食紧日式烧烤咁。

三文鱼伴芝麻青瓜渍物

三文鱼伴芝麻青瓜渍物略为有点咸,不过有柠檬同青瓜渍物中和下都ok,而且无骨。

日式香芒椰子炖蛋伴热情果泡沫

最后去到甜品,Menu包左两个甜品,日式香芒椰子炖蛋伴热情果泡沫 同埋 绿茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥酱,因为喺book枱时候已经remark咗朋友生日,所以餐厅已经自动波将其中一个甜品加咗生日牌同蜡烛,值得一赞!!

整体来讲,成餐饭都不枉我一直都对Zuma好有期望,无论食物定服务都绝对系一流。不过略嫌餐厅上菜同收菜速度太快,基本上落单后半个钟已经上咗一半嘢食,而甜品系未食完main已经问你可以上未。虽然都明白疫情期间餐厅要赶10点关门,但9点15分已经俾张单你埋单同清好成张枱真系太心急,希望下次嚟可以坐多阵
2021-05-02
庆祝纪念