2018-12-04
几个月前系元朗Yoho行街经过第一次见到:堪称华尔街日报指为「越南胡志明市最好吃牛肉粉」,感觉十分自大,同埋联想起食家蔡x先生都好似开咗间越南粉餐厅。假日同朋友经过屯市,竟然见依间第一牛肉粉分店开到入屯门,应该系新开冇乜人排队,就入去一试门外已有大大招牌写住「越南胡志明市最好吃的牛肉粉品牌」,虽然越南就未去过,试下系咪咁夸张!?餐厅装潢都几特色,墙上挂住竹席,櫈都系竹造,配埋不锈钢枱,又几有越南风味令人谂起越南人系船上戴果啲竹帽食物款式唔多,河粉得牛丸/生/熟牛肉($60-70),小食($30-40),饮品($20-30)。正所谓贵精不贵多,如果系比心机做好几味𩠌,已经够打响招牌河粉得几款,嗌咗综合粉可以试齐牛丸&生熟牛肉,都只系贵咗$6。芽菜配料系要自取,咁都几好,有得自己拣~朋友喜欢食芽菜就拎咗两份,入面有红辣椒+青柠+九层塔+鹅蒂(一种香草?)+芽菜。枱上有食法教学,先饮啖牛肉汤,真系好香浓牛味,饮得出真材实料煲。汤上面有层几厚嘅油,就咁饮觉得有啲肥腻,加埋河粉一齐食感觉好啲。之前就将九层塔同香草撕碎,再吱啲青柠汁,加埋辣椒同芽菜拌匀。平时都系直接将配料倒晒落汤食就算,第一次食河
锦丽综合粉
平时都系直接将配料倒晒落汤食就算,第一次食河粉都咁讲究香草撕碎后,香味渗透系汤底中,令味道层次提升。芽菜粗而短,特别爽口同清甜,连埋洋葱等食可以中和到牛嘅油腻感,建议放汤底浸一阵先食,如果唔系会有草青味。加埋微辣,同少少酸甜,调味果然唔错
到重点牛肉三宝!牛丸真系好好食,系食过最正嘅牛丸牛味超级香浓,咬落去有肉汁爆出,应该混咗少少牛嘅肥膏,特别juice全餐最推介最好食系牛丸!另外,生牛肉(碗中间粉红色部份)一落汤已经变色熟透,比较软腍嫩滑,好似平时啲鲜牛咁~最后系熟牛肉,其实同牛腩差唔多口感同味道,一片片好易咬开。三款牛都好香牛味,唔通系煮法唔同定牛嘅来源唔同呢?真系特别好食啲
河粉正常滑溜,易成条夹起唔会断开。平时比较少食河粉,最怕断开一条条咁。
大虾扎肉米纸卷
食越南嘢必吃之一米纸卷,$30两件其实已经有4旧,每件都有半只大虾,颜色鲜明卖相吸引。依个米纸卷一定要沾点酸辣汁食!本身太干,点完之后带微微酸辣,好开胃虾肉虽然得半只,但都算结实爽口,配埋入面嘅扎肉、青瓜、粉丝同香草一齐食,口感非常丰富。米纸虽然冇味,但烟烟韧韧。整体配搭都几好$30值得一试
法式牛油鸡翼
原本冇谂住嗌鸡翼,但隔离枱突然有阵香味传出,一望先知系鸡翼,就二话不说加单,连几钱都未睇每只鸡翼上铺咗牛油煮过嘅蒜蓉,香味不得了~鸡翼新鲜炸成,热辣辣外皮香脆,好惹味!之后睇返先知要$40,即系$10只都几贵,但每只size都大同多肉,价钱尚可接受。
估唔到食个越南粉可以有惊喜,价钱唔算平,但质素好。唔知系咪胡志明市最好食,但系算系我系香港食过最好食嘅牛肉河